ua en ru

Єрусалим важливіший за мир: Палестина готується до інтифади

Єрусалим важливіший за мир: Палестина готується до інтифади Фото: протести в Ізраїлі (twitter.com/cikafaf)

Єрусалим і країни Близького Сходу охоплені хвилею протестів

Арабський світ сколихнула хвиля масових протестних акцій після того, як Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Детально про те, що відбувається в Ізраїлі і Єрусалимі, реакція світових лідерів і історія конфлікту - в матеріалі РБК-Україна.

Єрусалим - столиця Ізраїлю

6 грудня відбувся виступ Дональда Трампа в Білому домі. Президент США заявив: "Прийшов час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю". За словами Трампа, це рішення стане важливим кроком до просування мирного процесу і досягнення угоди у врегулюванні багаторічного ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Також американський президент оголосив про те, що посольство США буде перенесено до Єрусалиму з Тель-Авіва.

Реакція світової спільноти на визнання Трампом Єрусалиму столицею Ізраїлю стала неоднозначною.

Як повідомляє агентство AFP, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав рішення Трампа "історичним", висловив вдячність і запевнив, що "буде продовжувати працювати з президентом і його командою, щоб здійснити цю мрію про мир".

Уряд Палестини та інших країн Близького Сходу негативно висловився про заяву Трампа, пов'язану з Єрусалимом. Президент Палестини Махмуд Аббас в телезверненні заявив, що дії США і перенесення посольства в Єрусалим "неприпустимі і загрожують мирному процесу". Палестинське радикальне угруповання HAMAS заявило, що рішення Трампа "відкриває ворота пекла".

Таким чином, може початися нова інтифада (збройне повстання палестинців проти Ізраїлю). З 6 грудня в Палестині вже відбуваються масові протестні акції під гаслом "Hands off Jerusalem".

акції протестуФото: акції протесту (twitter.com/IstandWithQatar)

З різкою критикою рішення Трампа виступив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він назвав Єрусалим "червоною лінією для мусульман", а також заявив, що визнання США Єрусалима ізраїльської столицею є порушенням міжнародного права і "ударом по людській совісті", а також може призвести до розриву дипломатичних відносин між Туреччиною та Ізраїлем. Еродоган ініціював засідання Організації ісламського співробітництва, куди входять 57 держав.

8 грудня відбудеться екстрений саміт Ради Безпеки ООН. Обговорення питання по Єрусалиму зажадали Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Британія і Уругвай.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш теж не підтримав рішення Трампа. "Я постійно висловлювався проти будь-яких односторонніх заходів, які поставили б під загрозу майбутнє світу для ізраїльтян і палестинців", - заявив Гуттеріш.

У МЗС України заявили про необхідність виконання рішень РБ ООН, щодо статусу Єрусалиму.

Протести охопили мусульманські міста

Масштабні акції протестів пройшли в багатьох містах. Тисячі людей вийшли на вулиці в Стамбулі, Анкарі, Аммані.

протести в ТуреччиніФото: протести в Туреччині (twitter.com/MuhammadSmiry)

Масові заворушення на вулицях Єрусалиму, Віфлеєму, Хеврона призвели до жертв, багато людей постраждало в результаті застосування силовиками сльозогінного газу.

За офіційними даними, в ході протестів на Західному березі Єрусалиму постраждало 50 осіб, 16 доставлено в лікарню. Також через дії ізраїльських солдатів, які відкрили вогонь на кордоні з Газою, загинуло 2 палестинця, повідомляє The Independent.

Ізраїль і Палестина: історія конфлікту

Особливий статус Єрусалима був визначений в 1947 році ООН. Згідно з рішенням організації, над містом встановлюється міжнародний контроль. Єрусалим не повинен бути визнаний столицею Ізраїлю жодною державою, а всі посольства іноземних держав повинні розміщуватися в Тель-Авіві.

 Карта Палестини і Ізраїлю Фото: Карта Палестини і Ізраїлю (twitter.com/lion_faisal)

Статус Єрусалима - найбільш гостре питання в історії ізраїльсько-палестинського протистояння. Під час війни 1947-1949 рр. ізраїльська армія зайняла західну частину міста, таким чином Єрусалим розділився на дві частини, одна з яких контролювалася Ізраілем, інша - Йорданією.

Під час "Шестиденної війни" в 1967 році Йорданія відступила, і східна частина Єрусалима також перейшла під контроль Ізраїлю. У 1980 році був прийнятий закон, що оголошує Єрусалим столицею держави, але Радбез ООН засудив дії Ізраїлю, підтвердивши, що дане рішення є порушенням міжнародного права.

Про перенесення столиці Ізраїлю до Єрусалиму в США заговорили ще в 1995 році, відповідне рішення було прийнято Конгресом. Однак кожен президент Америки раніше накладав на нього вето.