ua en ru

Ічнянська виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати в неіснуючих округах, - "Наш край"

Ічнянська виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати в неіснуючих округах, - "Наш край" Фото: РБК-Україна

За даними "Нашого краю", комісія проігнорувала рішення суду

"Наш край" вимагає від Центральної виборчої комісії (ЦВК) розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка проігнорувала рішення суду і зареєструвала в неіснуючих округах кандидатів у Ічнянську міську раду. Про це йдеться в заяві партії, опублікованій на сайті.

Як повідомляє "Наш край", виборча комісія в Ічнянської об'єднаної територіальної громади (ОТО) так і не сформувала нові округи, як того вимагало рішення суду.

"Виборча комісія в Ічнянській ОТГ відпрацьовує нову технологію фальсифікації виборів: обрання депутатів в неіснуючих округах. Спочатку вона сформувала непропорційні округи – в найменшому з яких було 125 виборців, а в найбільшому – більше 2 тисяч. Суд зобов'язав комісію створити нові пропорційні округи, але вона цього не зробила і вже зареєструвала в так званих "своїх" округах кандидатів у депутати. Якщо ЦВК буде продовжувати мовчати, технологію фальсифікації успішно обкатають для використання на інших виборах", – йдеться в повідомленні партії.

У "Нашому краї" вимагають розпустити Ічнянську міську виборчу комісію, яка не виконала рішення суду і зриває вибори.

"В Ічнянській ОТГ немає округів, але є кандидати в депутати в них. Незаконне рішення про їх реєстрацію має бути терміново скасовано. Ми наполягаємо на тому, щоб була сформована нова комісія та зареєстровані кандидати в новоутворених округах. Відповідну заяву від партії подано до ЦВК", – заявляють в "Нашому краї".

Нагадаємо, раніше "Наш край" повідомляв, що вибори в Ічнянську об'єднану територіальну громаду під загрозою зриву. Партія закликала Центральну виборчу комісію не допустити цього і негайно вжити всіх необхідних заходів.

Як заявили в "Нашому краї", Ічнянська міська виборча комісія, в порушення статті 17 закону "Про місцеві вибори", сформувала непропорційні виборчі округи: в найменшому – 125 виборців, а в найбільшому – 2138. Причому від кожного з них буде обиратися один депутат, тобто округи свідомо нарізали під "своїх кандидатів", наголосили в партії. При законному рішенні має бути утворено 26 округів, в кожному з яких приблизно 700 виборців.

За даними "Нашого краю", 4 жовтня Чернігівський окружний адміністративний суд встановив, що Ічнянська міська виборча комісія діяла з порушенням закону, сформувавши непропорційні округи. Цим же рішенням комісії знову зобов'язали створити нові округи для виборів в ОТГ у відповідності з законом про місцеві вибори.

29 вересня Київський апеляційний адміністративний суд відмінив рішення виборчої комісії, зобов'язавши її створити округи у відповідності з чинним законодавством України. Однак комісія знехтувала рішенням суду і залишила в силі рішення про несправедливе утворення виборчих округів, вважають в "Нашому краї".