ua en ru

IBM оголосила про створення 5-нанометрового чіпа

IBM оголосила про створення 5-нанометрового чіпа Фото: IBM розробила новий чіп (з відкритих джерел)

Порівняно з 10-нанометровою технологією, 5-нанометрова може збільшити продуктивність на 40%

Американська компанія IBM спільно з Global Foundries і корейською Samsung розробила найтонший на сьогоднішній день техпроцес виготовлення напівпровідникових чіпів, за якого роздільна здатність літографічного обладнання становить п'ять нанометрів. Про це повідомляє Science Alert.

Видання зазначає, що таке рішення дало змогу вдвічі скоротити розмір транзисторних затворів на сучасних чіпах, а саме - від 10 до 5 нанометрів.

Причім тонший техпроцес виробництва чіпів дає змогу щільніше розміщувати транзистори, а це, в свою чергу, дає можливість знизити енерговитрати і збільшити швидкість проходження сигналу.

Порівняно з 10-нанометровою технологією, 5-нанометрова може забезпечити збільшення продуктивності на 40% за такого ж енергоспоживання або зниження енергоспоживання на 75% за тієї ж продуктивності.

"Це великий розвиток. Якщо я можу зробити транзистор меншим, я отримую більше транзисторів на тій же площі, що означає, що я отримую більше обчислювальної потужності", - підкреслив один із розробників, генеральний директор компанії VLSI Research Ден Хатчесон,.

Нагадаємо, американська компанія IBM має намір у 2017 році запустити комерційний сервіс квантових обчислень.