ua en ru

У I півріччі 2016 банки України скоротили збитки в 3 рази

У I півріччі 2016 банки України скоротили збитки в 3 рази Фото: у I півріччі банки України скоротили збитки в 3 рази

Доходи діючих банків України склали 88 млрд гривень

За I півріччя 2016 збиток діючих банків України (без обліку неплатоспроможних) ,порівняно з відповідним періодом минулого року, скоротився в 3 рази і склав 9,2 млрд. гривень. Доходи банків у січні-червні 2016 року склали 88 млрд гривень, скоротившись порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 13%. Про це повідомляє Національний банк України.

Скорочення доходів, пояснює регулятор, перш за все, було обумовлено збитками від торговельних операцій, які за перше півріччя 2016 склали 1,8 млрд гривень. (За I півріччя 2015 року - прибуток 9,4 млрд гривень.) Також на скорочення доходів вплинуло зменшення інших операційних доходів на 1,4 млрд гривень. У той же час комісійні доходи зросли на 0,9 млрд гривень.


Що стосується показників діяльності банків за червень, то Нацбанк зафіксував позитивний фінансовий результат. У червні банки отримали прибуток - 50 млн гривень. З них 78 банків за червень отримали прибуток на загальну суму 1,6 млрд гривень, а 24 банка - збитки на загальну суму 1,5 млрд гривень.

Чистий процентний дохід банків за червень склав 4,2 млрд гривень, чистий комісійний дохід - 2,2 млрд гривень.

Разом з тим у червні обсяг відрахувань у резерви був майже у 2 рази більшим, ніж у травні. Крім того, збільшився обсяг інших операційних витрат - на 0,7 млрд гривень, що зумовило зростання обсягів загальних видатків за червень, у порівнянні з травнем, на 1,8 млрд гривень.

Витрати банків України в I півріччі, порівняно з відповідним періодом 2015 року, скоротилися на 25% і склали 97,2 млрд гривень. Скорочення витрат протягом звітного періоду обумовлено, насамперед, зменшенням обсягів відрахувань у резерви. Обсяг таких відрахувань, порівняно з відповідним періодом минулого року, скоротився майже в 3 рази і склав 20,4 млрд гривень (На 01 июля2015 - 58,9 млрд гривень).

Як повідомлялося, НБУ удосконалив порядок індивідуального ліцензування валютних операцій.