ua en ru

І.Литовченко: На сьогодні стандарт GSM повністю вичерпав себе, тому ринок виросте ще максимум на 2%, або на 1 млрд грн в 2011 році

На сьогодні стандарт GSM повністю вичерпав себе, тому ринок виросте ще максимум на 2%, або на 1 млрд грн в 2011 р. Про це заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" глава української бізнес-одиниці VimpelCom Ltd Ігор Литовченко.
"На сьогодні стандарт GSM повністю вичерпав себе. Проникнення перевищило 120%, тому ринок виросте ще максимум на 2%, або на 1 млрд грн у наступному році. При цьому Інтернет зараз показує таку ж динаміку, як мобільний зв'язок на початку 2000-х. Наскільки сильно виросте цей сегмент, залежить більше не від операторів, а від Нацкомісії з питань регулювання зв'язку. Однією з пріоритетних в економіці країни має стати телекомунікаційна галузь, яка буде збільшувати валовий дохід України", - заявив І.Литовченко.
Він також нагадав, що за даними Світового банку, зростання проникнення Інтернету в країні на 1% дає збільшення експорту на 3-4%.
"Майбутнє за мобільним Інтернетом і FTTB. Щоб у виграші були абоненти, держава і бізнес, необхідно стимулювати ці технології. Для цього потрібні ліцензії на зв'язок 3G, рефармінг частот і принцип технологічної нейтральності, який дозволить використовувати одні і ті ж частоти в різних стандартах. Всі ці питання лежать виключно в полі регуляторних рішень, від держави навіть не потрібно витрачати на це гроші - лише отримувати доходи до бюджету. Потрібно просто прийняти необхідні рішення", - підкреслив І.Литовченко.
Однак, на його думку, "регулятор веде на ринку політику подвійних стандартів", що виявляється в тому, що по одному і тому ж питанню регулятор може приймати різні рішення. "Наприклад, коли на ринку виник конфлікт між "Укртелекомом" і "Голден Телекомом", аналогічний тому, що був у нас з Vega, то по відношенню до нас регулятор зайняв жорстку позицію, а стосовно "Укртелекому" самоусунувся від конфлікту. Ми не хочемо преференцій, ми хочемо рівних правил гри для всіх учасників ринку", - заявив І.Литовченко.