ua en ru

Господарський суд Києва залишив "Запорізький алюмінієвий комбінат" О.Дерипасці

Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі України повернути в державну власність "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", власником якого є Velbay Holdings Ltd, підконтрольний власнику російського "Русалу" Олегу Дерипасці.
Генпрокуратура вимагала скасувати результати приватизації комбінату через невиконання умов договору купівлі-продажу з боку інвестора.
Згідно документу, договором купівлі-продажу від 8 лютого 2001 р. передбачений обов'язок покупця здійснити рефінансування зобов'язання ВАТ "ЗАЛК" за кредитною угодою з "Державним експортно-імпортним банком України". Зазначений обов'язок власника пакету акцій було збережено в договорі купівлі-продажу від 24 березня 2006 р., укладеного АКБСР "Укрсоцбанк", який діяв від імені ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест", з компанією Velbay Holdings Ltd.
При цьому, Генпрокурора посилалась на те, що таке зобов'язання ні "АвтоВАЗ-Інвестом", ні Velbay Holdings Ltd не виконано, а судовими рішеннями розірвано кредитну угоду, що, на думку прокурора, свідчить про зміну істотних обставин та є підставою для розірвання договору із застосуванням наслідків у вигляді повернення приватизованого майна.
"Запорізький алюмінієвий комбінат" ("ЗАлК") - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію, приблизна потужність 100 тис. т на рік. Підконтрольний компанії "Русал". З 2005 р. керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату зважаючи на нерентабельність виробництва при існуючих тарифах на електроенергію.
Нагадаємо, збитки "Запорізького алюмінієвого комбінату" в 2009 р. склали 487,426 млн грн проти 356,639 млн грн збитків за 2008 р.