ua en ru

Госпсуд заблокував понад 18 млн грн UniCreditBank, не почавши розглядати справу по суті

Суддя Господарського суду м. Києва Сергій Ковтун заблокував понад 18 млн грн на кореспондентських рахунках ПАТ "Укрсоцбанк" (ТМ UniCreditBank) за позовом позичальника банку ТОВ "Проект А", навіть не почавши розглядати справу по суті, а лише призначивши експертизу, щоб з'ясувати реальність заявленої суми збитків позичальника. Про це на брифінгу в Києві в середу заявила голова правління банку Тамара Савощенко.

Так, банк подав у Генпрокуратуру заяву про злочин судді, а також буде звертатися у Вищу кваліфікаційну комісію суддів для притягнення судді до відповідальності.

За словами банкірів, гроші були заблоковані, на них було накладено стягнення виконавчою службою. І тільки після цього суддя призначив експертизу, щоб з'ясувати, а чи були нанесені збитки.

Ситуація, яка склалася навколо позову до ПАТ "Укрсоцбанку", явно не сприяє покращенню інвестиційної привабливості України, зазначає Тамара Савощенко.

За її словами, в червні поточного року топ-менеджмент групи UniCredit відвідав Київ з інституційним візитом, в рамках якого були проведені зустрічі з Президентом і прем'єр-міністром України, міністром фінансів, міністром економіки, головою НБУ і мером Києва.

"Під час зустрічей з Президентом та прем'єр-міністром велику увагу було приділено обговоренню поточної ситуації в Україні і умов, в яких доводиться працювати іноземним інвесторам. Хочу зазначити, що ми побачили всебічну підтримку і розуміння пріоритетності завдання поліпшення інвестиційного клімату в Україні як з боку Президента, так і з боку прем'єр-міністра", - зазначила Тамара Савощенко.

Вона також додала, що ТОП-менеджмент групи високо цінує ті зусилля, які робляться керівництвом країни для поліпшення інвестиційного клімату в Україні, створення умов для припливу іноземного капіталу, а також рішення проблеми захисту прав кредиторів.

"І ми вважаємо неприпустимою ситуацію, коли всі зусилля керівництва країни перекреслюються діями виконавців на місцях. Зокрема, суддів, які виносять такі рішення, силових структур, які проводять обшуки у відділеннях банку, а також іншими акціями, які не мають нічого спільного з цивілізованими методами роботи державних інституцій", - зазначила Савощенко.