ua en ru

Хочете бути завжди на плаву — вкладайте в нерухомість

Це вам не депозит у вітчизняному банку. Таке вкладення не підведе. Так, та не так. У нинішні неспокійні часи це стали розуміти багато власників житла. Наприклад, ті, хто підтримує свій особистий добробут за рахунок оренди квартири. Візьмемо лише один аспект - грошовий.

Це вам не депозит у вітчизняному банку. Таке вкладення не підведе. Так, та не так. У нинішні неспокійні часи це стали розуміти багато власників житла. Наприклад, ті, хто підтримує свій особистий добробут за рахунок оренди квартири. Візьмемо лише один аспект - грошовий.

Не секрет, що вартість нерухомості на вторинному ринку столиці зросла в гривні, і це зростання не перекриває раніше встановлені доларові ціни на ті ж квадратні метри. За лютий-серпень вартість "квадрата" на вторинному ринку Києва знизилася у валюті в середньому на 8-10%. Але по-справжньому злий жарт над орендодавцями зіграло різке знецінення гривні.

Столична евроотремонтированная квартира з великою кількістю імпортної побутової, електронної та іншої техніки здається по торішнім (плюс-мінус) орендними ставками. І це при тому, що зміна валютного курсу впритул наблизилося до позначки 100%. Гривня знецінилася майже в два рази.

Враховуючи грошові витрати на придбання квартири, її ремонт і пакування імпортом вигода від оренди піддається великому сумніву. Так і ризики доброчесності орендаря теж ростуть. Адже в цих умовах ні заставна сума, ні орендна передплата на місяць вже не перекривають зносу техніки чи майна. Ось що з цього приводу сказала господиня однієї з квартир: "Будь-яка одиниця побутової техніки (з урахуванням сьогоднішніх цін на неї. - Ред. ) коштує більше, ніж я отримую орендну плату за місяць. І якщо завтра орендар піде не попрощавшись, прихопивши з собою мій телевізор, то його заставу мене не врятує від прямих матеріальних збитків. Про моральних я взагалі мовчу".

Підняти оренду, компенсувавши валютні втрати? Як це зробити в країні, де орендодавців стає все більше, а заробітки потребують житло пікірують вниз? До речі, прив'язка до долара в договорах оренди житла давно пішла в небуття. Ціни фіксуються в гривні.

Свіжа хвиля орендарів-біженців зі Сходу країни ситуацію змінює мало. Так, число потенційних споживачів житла зростає, але не їх платоспроможність. До того ж орендарі-біженці часто знімають квартири на нетривалий період часу, сподіваючись на швидку нормалізацію ситуації у них вдома.

Підлило масла у вогонь і держава - з відомих причин відновилася кампанія з прискореного зростання комунальних платежів. І її апогей ще попереду. Всю "принадність" цієї кампанії ми зможемо оцінити після отримання перших платіжок за тепло. Ці витрати теж хтось повинен понести. І в будь-якому випадку вони відображаються на рівні орендної плати. Адже гаманець орендаря - не бездонний.

Так що перекрити курсові втрати власникам квартир в повній мірі точно не вдасться. Максимум, на що вони можуть розраховувати, - це компроміс. Та й то в разі достатньої платоспроможності та зговірливості орендаря.

Можемо лише заспокоїти квартирних власників тим, що їх колеги, які здають комерційну нерухомість, теж поступово втрачають свої позиції. Як відомо, до останнього часу вони укладали договори оренди з прив'язкою до курсу долара. Але змагання гривня/долар зайшло занадто далеко. І не всі орендарі офісів і магазинів можуть і хочуть платити подвійну плату порівняно з минулим роком). Тому не випадково минулого тижня ЗМІ поширили новину про те, що у орендарів комерційної нерухомості з'явилася можливість знизити вартість оренди.

Посилання йде на вересневе роз'яснення Мінекономіки №3732-08/30327-07, в якому говориться: "Внутрішньодержавний обмін товарами (послугами) повинен здійснюватися за цінами (тарифами), встановленими у валюті України з перерахуванням імпортної складової частини ціни (тарифу) в національну грошову одиницю".

Сумнівів немає, документ зіграє свою роль в орендних відносинах. Але знову-таки ця гра йде на руку орендарям, послаблюючи позиції орендодавців.

За матеріалами: zn.ua

Хочете бути завжди на плаву — вкладайте в нерухомість