ua en ru

Ходорковському виплатять 10 тис. євро компенсації за рішенням ЄСПЛ, - Мін'юст РФ

Компенсація екс-главі ЮКОСа Михайлу Ходорковському, який вийшов на свободу минулого тижня після 10-річного ув'язнення, буде виплачена після отримання номера його банківського рахунку, повідомили у прес-службі Міністерства юстиції Росії.

Компенсація екс-главі ЮКОСа Михайлу Ходорковському (на фото), який вийшов на свободу минулого тижня після 10-річного ув'язнення, буде виплачена після отримання номера його банківського рахунку. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції Росії.

"На виконання постанови Європейського суду із прав людини за скаргою "Ходорковський і Лебедєв проти Росії" у Ходорковського запитано реквізити банківського рахунку, після отримання яких буде здійснено виплату присудженої йому суми компенсації", - пояснили у відомстві.

У липні цьогоріч ЄСПЛ оголосив, що в "першій справі ЮКОСа" судом було допущено фундаментальні порушення. Так, обвинуваченим було відмовлено в конфіденційних переговорах з адвокатами. Під час процесу підсудних посадили до металевої клітки, це було принизливим. У підсумку Євросуд зобов'язав Росію виплатити Ходорковському 10 тис. євро компенсації.

25 грудня голова Верховного суду РФ В'ячеслав Лебедєв вніс до президії ВС клопотання про відновлення провадження "через нові обставини" за першою кримінальною справою, порушеною стосовно Ходорковського і екс-керівника фонду МЕНАТЕП Платона Лебедєва у зв'язку з рішенням Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, Ходорковський був помилуваний указом Президента РФ Володимира Путіна 20 грудня 2013 р. Незадовго до цього він направив главі держави відповідне прохання, у якому мотивував клопотання важким станом здоров'я своєї матері. Провину свою він не визнав.

Після того як Ходорковський залишив колонію в карельському місті Сегежа, він попрямував до столиці Німеччини, де дав перші прес-конференцію та інтерв'ю.

У 2005 р. Ходорковський був визнаний судом винним у шахрайстві та низці інших злочинів і засуджений на 10 років. Згодом Мосміськсуд знизив термін покарання до восьми років.

У другій справі у 2010 р. суд засудив Ходорковського до 14 років колонії загального режиму з урахуванням покарання, призначеного за першим вироком. Пізніше покарання було знижено до 11 років, а потім Верховний суд зменшив термін ще на два місяці. У підсумку Ходорковський мав вийти на свободу в серпні 2014 р.

Як стало відомо напередодні, Михайло Ходорковський подав документи на отримання швейцарської візи через менше ніж тиждень з моменту звільнення.