ua en ru

Ходорковський покинув територію колонії

Екс-глава "ЮКОСа" Михайло Ходорковський покинув територію колонії в карельському місті Сегежа. Про це повідомили РБК в ФСВП Росії.

Екс-глава "ЮКОСа" Михайло Ходорковський покинув територію колонії в карельському місті Сегежа. Про це повідомили РБК в ФСВП Росії.

Раніше сьогодні Президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування екс-глави Юкоса Михайла Ходорковського. Про це сьогодні, 20 грудня, повідомили в прес-службі Кремля. Документ набуває чинності з моменту підписання.

"Керуючись принципами гуманності, ухвалюю: помилувати засудженого Ходорковського Михайла Борисовича, 1963 року народження, уродженця Москви, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення свободи", - говориться в указі.

"Ходорковський вийшов з колонії", - повідомили РБК у ФСІН Росії.

Нагадаємо, що про можливе помилування Ходорковського стало відомо 19 грудня. Після прес-конференції російський лідер заявив, що Ходорковський подав прохання про помилування.

"Михайло Борисович повинен був відповідно до закону написати відповідний папір. Він цього не зробив, але зовсім недавно написав такий папір і звернувся до мене з проханням про помилування. Він вже провів у місцях позбавлення волі більше 10 років - це серйозне покарання. Він посилається на обставини гуманітарного характеру - у нього хвора мати, і я вважаю, що можна ухвалити рішення. Найближчим часом буде підписаний указ про його помилування", - заявив глава держави журналістам. Відзначимо, що під час прес-конференції питань про Ходорковськом або його можливе помилування не було.

Ходорковський покинув територію колонії

Ситуацію РБК, що склалася, прокоментував представник президента в Конституційному суді Михайло Барщевський, який упевнений, що визнавати свою провину в проханні про помилування чоловік не повинен. "Президент розглядає прохання про помилування і якщо підписує його - все, людина виходить на свободу", - заявив юрист.

З ранку 20 грудня у колонії в Карелії, де знаходиться Ходорковський, чергують журналісти. До 12:00 за московським часом його ще не випустили. Раніше ЗМІ повідомили, що необхідні документи не поступали в Комісію з питань помилування Карелії. Згідно правилам, спочатку вони повинні прийти до адміністрації колонії, потім їх отримує УФСІН і лише після цього - комісія.

Нагадаємо, що колишній глава ВАТ "ЮКОС" Ходорковський відбуває термін у виправній колонії №7 у карельському місті Сегежа.