ua en ru

Херсонес можуть включити в "чорний список" ЮНЕСКО, - ЗМІ

Археологічний парк Херсонес Таврійський, що знаходиться в Криму, може бути включений до "чорного списку" Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у зв'язку з пропозицією, висунутою Україною в щорічному звіті про стан пам'яток, внесених до списку об'єктів всесвітньої спадщини, передає видання "Апостроф" з посиланням на звіт, наявний в їх розпорядженні.

Україна буде пропонувати Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внести Херсонес в список об'єктів всесвітньої спадщини, що знаходяться під загрозою, оскільки навіть у разі повернення території Криму Україні в зв'язку з відмінностями в законодавчих базах Росії і України, Херсонес повернути в українське володіння, ймовірно, не вдасться.

З цієї причини Міністерство культури України звернулося до МЗС з проханням поставити питання про внесення Херсонеса в список об'єктів, що перебувають під загрозою. Дане питання буде поставлено на найближчій літньої сесії ЮНЕСКО в Бонні.

Також українська сторона звертає увагу на те, що доступу до інформації про стан пам'ятника у неї немає, тому є вагома причина для занепокоєння про збереження артефактів і апеляції у зв'язку з цим до міжнародного співтовариства.

Нагадаємо, 29 серпня 2014 року заступник міністра культури України щодо європейської інтеграції Світлана Фоменко повідомляла, що ЮНЕСКО не хоче передавати під опіку Росії археологічний парк Херсонес Таврійський в Криму.

22 жовтня 2014 року повідомлялося про клопоти України щодо збереження своєї культурної спадщини в Криму, в тому числі і стародавнього міста Херсонеса.

За матерілами "Апостроф".