ua en ru

У Харкові затримано хакера-шпигун, який стежив за громадянами України

У Харкові затримано хакера-шпигун, який стежив за громадянами України Фото: хакерська атака (flickr.com/iabeta)

Підозрюваному загрожує до шести років позбавлення волі

У Харкові правоохоронці затримали хакера, який втручався в особисте життя громадян України та інших держав, шляхом підключення до їх персональних комп'ютерів на правах адміністратора. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції України.

Так, оперативники Слобідського управління кіберполіції і спецагенти Департаменту кіберполіції Національної поліції України, спільно з працівниками Слобідського відділу поліції Харківської області під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 5, викрили 23-річного хакера, який використовував шкідливе програмне забезпечення, незаконно втручався в комп'ютерні мережі, як українських користувачів інтернет-мережі, так і іноземних держав

При документуванні злочинної діяльності хакера поліцейські встановили, що чоловік отримував доступ до персональних комп'ютерів на правах адміністратора.

Зазначено, що під час санкціонованого обшуку квартири зловмисника у місті Харків, поліцейські вилучили його персональний комп'ютер, на жорсткому диску якого перебувало шкідливе програмне забезпечення.

В даний час розглядаються різні версії та мотиви дій підозрюваного.

"Аналізуючи ту інформацію, і ті дані, які ми виявили на його комп'ютері, ми розглядаємо кілька версій та мотивів вчинення хакером злочини, в тому числі замовного характеру, оскільки серед "жертв" хакера також і члени українських політичних партій", - зазначив керівник відділу протидії кіберзлочинності в Харківській області Денис Коленик

Затриманому оголошено про підозру у скоєнні двох кримінальних злочинів передбачених ч. ч. 1,2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) КК України.

Підозрюваному загрожує до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, раніше соощалось, що хакери вкрали дані більше 2 млн користувачів програми для чищення операційних систем CCLeaner.