ua en ru

Гутерріш закликав активізувати переговорний процес щодо ситуації на Донбасі

Гутерріш закликав активізувати переговорний процес щодо ситуації на Донбасі Фото: Антоніу Гутерріш (kmu.gov.ua)

Необхідно покінчити із замороженими конфліктами в Європі

Глава ООН Антоніу Гутерріш закликав покінчити з "паралічем", що привів до "заморожування" конфліктів в Європі, передає Центр новин ООН.

"Для врегулювання цих ситуацій необхідно протистояти небезпечній хвилі націоналізму і пожвавити роботу відповідних посередницьких ініціатив, включаючи Нормандський формат і Тристоронню контактну групу по східній Україні, Мінську групу ОБСЄ по Нагірному Карабаху, Женевські міжнародні дискусії щодо Грузії і процес "5+2" з придністровського врегулювання", - сказав глава ООН

Під час свого виступу перед Генеральною Асамблеєю він також відзначив важливість вирішення ситуації на Корейському півострові дипломатичним шляхом, а ситуацію на Близькому Сході назвав "гордієвим вузлом", де переплелося безліч проблем.

Гутерріш підкреслив, що вирішення всіх перелічених проблем потребує часу, коштів, сил, політичного капіталу і не тільки.

"Навіть перед обличчям потрясінь і ненависті, ми повинні стверджувати цінності, закріплені в Статуті Організації Об'єднаних Націй. Але зробити це ми можемо лише разом, адже ми - це Об'єднані Нації, єдина людська родина", - додав він.

Нагадаємо, в грудні минулого року міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів зустріч з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.