ua en ru

Грузія, Азербайджан і Румунія протягом 30 днів створять СП для транспортування азербайджанського газу до Європи.

Грузія, Азербайджан і Румунія підписали сьогодні в Тбілісі угоду про створення спільного підприємства (СП) по реалізації проекту нового шляху транспортування азербайджанського газу до Європи. Документ був підписаний за підсумками засідання за участю міністра промисловості і енергетики Азербайджану Натіка Алієва, міністра енергетики Грузії Олександра Хетагурі і міністра економіки, торгівлі і бізнесу Румунії Адреана Відіану. Сторони прийшли до угоди, що СП буде створене протягом 30 днів і займеться конкретними питаннями реалізації проекту, включаючи залучення фінансування і створення ТЕО, передає РБК з посиланням на "Тренд".
"Це дуже важливий проект, він дозволить ще більше диверсифікувати постачання азербайджанського газу в Європу. Ми вважаємо, що диверсифікація шляхів постачань нафти і газу в Європу є одним з найактуальніших завдань", - зазначив Н.Алієв.
А.Відіану підкреслив, що азербайджанський газ дозволить до певної міри забезпечити Європу енергоносіями, а Румунія має намір грати активну роль в цьому процесі.
Для Грузії, за словами А.Хетагурі, важливі всі транзитні шляхи, які проходять через її територію. "Це і економічна вигода, і збільшення нашої енергетичної безпеки", - заявив він.
Нагадаємо, Азербайджан, Румунія і Грузія 13 квітня 2010 р. в Бухаресті підписали меморандум "Про співпрацю у сфері постачань газу". Проект припускає доставку природного газу з Азербайджану до Грузії, де на березі Чорного моря буде побудований завод з переробки природного газу в зріджений, а потім танкерами перевозиться до Румунії, де також буде побудований завод з регазифікації. Вартість проекту заздалегідь оцінюється в 4-6 млрд євро, обсяг постачань - в 7-20 млрд куб. м газу щорічно.