ua en ru

Грузія в 2008 за допомогою українських систем ППО збила 12 літаків Росії, - Саакашвілі

Грузія в 2008 за допомогою українських систем ППО збила 12 літаків Росії, - Саакашвілі Фото: Саакашвілі розповів про допомогу Україні Грузії у 2008 році

Україна надала Грузії системи "Бук" і "Оса"

Грузія під час війни 2008 року за допомогою українських систем протиповітряної оборони (ППО) збила 12 літаків Російської Федерації. Про це заявив губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі в ефірі телеканалу NewsOne.

"Коли Росія зайшла, які у неї були цілі? Американський посол до мене прийшов на інший день: "Ми запитали Лаврова, яка у них мета під час вторгнення в Грузію ... Вони кажуть - повне знищення Грузії"... Друга причина, чому ми врятувалися, основна - це допомога Україні... в Україні ми готували своїх військових фахівців. Україна нам дала ППО, яке було абсолютно критичним (важливим - ред.) в перші дні вторгнення, тому що вони (Росія - ред.) не змогли отримати критичну перевагу", - зазначив Саакашвілі.


За його словами, Україна надала Грузії системи "Бук" і "Оса", а також боєкомплект до них.

"Завдяки цим системам ми збили 12 російських бомбардувальників, включаючи стратегічний бомбардувальник Су-22 (Су-22М3 - ред.), який ніхто ніколи до того не збивав", - підкреслив Саакашвілі.

Нагадаємо, вісім років тому, 8 серпня 2008 року, поки весь світ стежив за Олімпіадою, в Грузії почалася війна.