ua en ru

У Грузії розраховують на відмову РФ від визнання Абхазії та Південної Осетії

У Грузії розраховують на відмову РФ від визнання Абхазії та Південної Осетії Фото: спецпредставник прем'єр-міністра Грузії Зураб Абашидзе

Абашидзе заявив, що Грузія ніколи не змириться з "незалежністю" регіонів

Спецпредставник прем'єр-міністра Грузії з питань відносин з Росією Зураб Абашидзе розраховує, що РФ відкличе своє визнання Абхазії та Південної Осетії як незалежних держав. Про це Абашидзе заявив в інтерв'ю Starvision, передає "Грузія онлайн".

"Я розумію інтереси російської сторони. Безумовно, вони зацікавлені в тому, щоб Грузія змирилася з цією ситуацією, що Абхазія і т. зв. Південна Осетія - незалежні держави. А ми їм говоримо, що ми з цим ніколи не змиримося...І вони повинні знати, тому що змиритися з цим неможливо", - заявив Абашидзе.

За його словами, Абхазія і Південна Осетія на 95% залежать від держбюджету Росії, там стоять російські війська, які постійно проводять навчання, у тому числі поблизу Тбілісі. Тим не менш, він допустив відмову РФ від визнання "незалежності" грузинських регіонів.

"Я вважаю, що це можливо, це так і буде врешті решт. Я не знаю, чи це буде в цьому році або через п'ять років, але я впевнений, що це рано чи пізно станеться. Тому що це настільки неприродна ситуація для всього світу, що міжнародне співтовариство не збирається з цим змиритися. В якійсь мірі ці регіони теж виявилися жертвою кон'юнктури, яка виникла в 2008 році. Це обов'язково зміниться. Я думаю, що в Росії багато хто зараз усвідомлюють, що рішення, прийняте тоді про визнання Абхазії і т. зв. Південної Осетії незалежними державами, було великою помилкою. Я це бачу, я це відчуваю і я це чую", - додав Абашидзе.

Нагадаємо, раніше в Грузії спростували готовність відновлювати дипломатичні відносини з Росією.

У серпні 2008 року війська РФ вторглися на територію Грузії під приводом захисту своїх громадян - жителів Цхінвальського регіону з незаконно виданими російськими паспортами. В результаті агресії була окупована більша частина західної Грузії, а війська наблизилися до Тбілісі на 30 км. Російська армія передислокувалася в Абхазію і Південну Осетію після міжнародного втручання, а керівництво РФ визнало їхню "незалежність". У ході військового конфлікту загинули 408 громадян Грузії, з них 224 мирних жителя.