ua en ru

Група "Приват" сконцентрувала 46,9% акцій ЗАТ "Укртатнафта".

Група "Приват" сконцентрувала 46,9% акцій ЗАТ "Укртатнафта". П'ятеро з дев'яти членів наглядової ради компанії з недавнього часу представляють інтереси останньої, пише "Комерсант-Україна".

У лютому відбулися збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", на яких був обраний новий склад наглядової ради і затверджений продаж 46,9% акцій підприємства структурам групи "Приват", повідомили вчора в Мінпаливенерго. Про це міністерству стало відомо з листа НАК "Нафтогаз України" (володіє 43% підприємств). Представник ТОВ "Корсан" (до цих пір володіло 1,1% "Укртатнафти", входить до групи "Приват") Геннадій Корбан повідомив, що збори відбулися 19 лютого. На них був затверджений продаж 18,2% акцій підприємства ТОВ "Корсан" і 28,7% компанії, назва якої не розголошується. Відзначимо, що навіть менший пакет (42%) дозволяє групі "Приват" здійснювати повний операційний контроль ще над однією нафтовою компанією - "Укрнафтою", в якій державі належить 50%+1 акція. Це відбувається завдяки тому, що "Привату" вдається блокувати збори, оскільки для їх проведення за законом необхідна участь не менше 60% акціонерів.

Інтереси "Привата" на підприємстві тепер представляють п'ятеро з дев'яти членів наглядової ради на чолі з Валентином Франчуком, який раніше працював заступником голови правління "Укрнафти", повідомили в Мінпаливенерго. Членами наглядової ради стали співвласники групи "Приват" Ігор Коломойський і Михайло Кіперман, власник групи DCH Олександр Ярославський (разом з І.Коломойським контролює "Корсан") і Геннадій Корбан. Окрім них до наглядової ради входять заступник міністра палива і енергетики Олег Бугайов, директор департаменту інвестиційної діяльності "Нафтогазу" Микола Яковенко, директор юридичного департаменту монополії Сергій Давиденко і його заступник Лариса Колесник. О.Ярославський підтвердив, що входить до наглядової ради "Укртатнафти", але відмовився уточнити, якою часткою компанії він володіє. Представники "Татнефті", що володіє 10,1% компаній, до наглядової ради не увійшли.

У "Татнефті" новиною про зміни в наглядовій раді "шоковані і поки не вирішили, чи має сенс продовжувати судові розгляди". Нагадаємо, продаж спірних 46,9% акцій підприємства компаніям, афільованим з групою "Приват", став можливим після винесення ухвали Верховним судом, що визнав недійсною їх покупку компаніями Amruz Traiding і Seagroup (18,296%) і урядом Республіки Татарстан (28,7788%) в 1994 р. відразу після створення українсько-татарського підприємства.