ua en ru

Група "Рейнфорд" віддає два торгові центри "Материк" в Києві за борги

Два торгові центри "Материк" в Києві (на вул. Борщагівській, 154 і Дніпровській набережній, 33), що належать групі компаній "Рейнфорд", змінюють власника, повідомили «Комерсант-Україна» менеджери декількох компаній на ринку нерухомості.

"Центри були віддані банкам як заставне майно по кредитах. Групі не вистачало оборотних коштів для підтримки інших бізнесів. Операція знаходиться на стадії оформлення", - повідомило джерело, знайоме з ходом переговорів.

Окрім торгових центрів в Києві, "Рейнфорду" належить ще один "Материк" в Дніпропетровську. Група об'єднує 14 продуктових супермаркетів Rainford, близько 40 магазинів "Кошик" і 26 магазинів "Велика ложка". "Рейнфорд" також виробляє горілку "Карат", шоколад Millenium, молочні вироби "Браво". За даними учасників ринку, власниками групи є дніпропетровські підприємці Олександр Мартинов і Борис Цейтельман.

Проблеми з обслуговуванням боргу у компанії почалися після придбання мережі "Велика ложка" влітку минулого року, говорить учасник ринку. "Компанія купила проблемну мережу, і їй не вистачило коштів для того, щоб її розвивати і обслуговувати борг", - сказало джерело. Власники "Великої ложки" продали мережу за борги, які на той момент, за словами джерела, знайомого з ходом переговорів, складали близько 200 млн грн.

Одним з нових власників торгових центрів джерела називають банк "Південний", якому належали магазини "Великої ложки", а також частка в операційному бізнесі. За словами одного із співрозмовників, в ході операції центри були оцінені в 60 млн дол. Але в прес-службі банку заперечують цю інформацію. "Ми не купували і не забирали за борги торгові центри в Києві. Хоча банк дійсно кредитував 'Рейнфорд'", - сказав начальник управління маркетингової політики і реклами банку Дмитро Гайдукович.

Торгові центри вже здані в лізинг Colliers International, повідомили в компанії. За словами учасників ринку, до цих пір "Рейнфорд" займався управлінням і залученням орендарів в центри самостійно.