ua en ru

Група нардепів вимагає відставки Авакова через прикривання корупційних схем

Депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Каплін та позафракційні депутати з міжфракційного об'єднання "Свобода" Юрій Левченко та Андрій Іллєнко звинувачують міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в прикриванні корупційних схем та вимагають його відставки та політичної відповідальності уряду за покривання корупційних схем. Про це вони сьогодні заявили на брифінгу у Верховній Раді України.

За їхніми словами, Аваков особисто прикривав корупційні схеми глави ДСЧС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького.

"Ще в листопаді минулого року депутат від ВО "Свобода" Павло Кириленко направив депутатський запит до МВС щодо зловживань Бочковського та корупційних схем, якими він займався. Там було чітко розписано і роз'яснено чим, де і як він займається. Ми вже тоді звертали увагу міністра внутрішніх справ на ці зловживання і що ви думаєте? Йому прийшла відповідь в листопаді з МВС від заступника Авакова Сергія Чеботаря, що ніякої корупції в діях Бочковського немає", - повідомив Левченко.

Нардеп вважає, що Арсен Аваков "кришував" Бочковського, який "явно заносив частину своїх корупційних надходжень міністру МВС".

"Ми вимагаємо політичної відповідальності. Ми вважаємо, що Аваков не може керувати Міністерством внутрішніх справ, і ми будемо вимагати політичної відповідальності від уряду і коаліції" - уточнив депутат.

Левченко також нагадав, що екс-глава ДСНС та його заступник були призначені саме за рекомендацією Арсена Авакова та поданням Арсенія Яценюка, а в липні минулого року Аваков намагався зробити Бочковського генералом.

Народні депутати також вимагають від Генпрокуратури та Служби безпеки України дати відповідь, чи будуть прийняті відповідні правові заходи за результатами обшуку в кабінеті заступника глави МВС України Сергія Чеботаря, у якого, за їхньою інформацією, знайдені докази покривання корупційних схем.

"У кабінеті Чеботаря провели обшуки. У рамках слідчих дій було знайдено документи, які підтверджують наявність і реалізацію схем в цілому МВС, по усіх без винятку обласних управліннях, а так само в центральному апараті були знайдені коштовності на неймовірну суму коштів, золоті злитки, які були вилучені і мали б фігурувати в тих чи інших справах, але з тих чи інших причин у корупційний спосіб з'явилися в одного з очільників МВС", - стверджує Каплін.

За словами Левченка, обшук проводили слідчі СБУ. "Під час обшуку була виявлена чорна бухгалтерська звітність, яка доводить корупційну складову роботи МВС, була виявлена велика сума коштів в іноземній валюті", - наголосив Левченко.

Депутати повідомили, що тепер чекають від Генпрокурора та СБУ чіткої відповіді: "Щоб вони дали чіткі пояснення, які саме і якого змісту заходи відбувалися в кабінеті Чеботаря, чи дійсно там були знайдені відповідні матеріали, які підтверджують масштабні корупційні дії міністра, заступників і всієї його вертикалі".

"Я так само офіційно заявляю, що безпосередньо до міністра внутрішніх справ неодноразово зверталися керівники фракції "Блоку Петра Порошенка", народні депутати з категоричною вимогою відсторонити від діяльності Чеботаря, який в середовищі силових структур вважається людиною, яка за масштабами розробки і реалізації брудних корупційних схем вже перевершила Пшонок, Захарченків і Клименків", - заявив Каплін.

Він також зазначив, що народні депутати розпочинають збір підписів на підтримку створення тимчасової слідчої комісії у ВРУ і відсторонення Арсенія Яценюка, а також готують в перший пленарний день наступного тижня великий мітинг перед парламентом.

"Запрошуємо українських патріотів, учасників всіх революцій, які були в Україні, взяти участь у антикорупційному віче під Верховною Радою з вимогою поставити на голосування ініційовану нами ТСК і в рамках цієї комісії відсторонити від виконання обов'язків прем'єр-міністра України до завершення відповідного розслідування", - заявив Каплін.