ua en ru

Група нардепів вимагає від ГПУ розсекретити частину документів по справі Пукача

Група народних депутатів України (Денисенко А. С., Купрій В. М., Дубінін О. В., Парасюк В. З., Лубинець Д. В. Дідич В. В.)підготувала колективне депутатське звернення на ім'я Генерального прокурора України Віталія Яреми щодо закритого розгляду апеляційних скарг на вирок колишньому начальникові департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України Олексію Пукачу, який засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявили на прес-конференції 5 січня народні депутати від "Блоку Петра Порошенко" Віталій Купрій та Андрій Денисенко.

Нардепи вимагають зняти грифи "секретно" з тих матеріалів справи, які не містять ніякої державної таємниці; усунути від участі в процесі тих представників державного обвинувачення, які скомпрометували себе вимогами про закритому режимі судових засідань
"Ми хочемо, щоб від участі в процесі усунули тих представників державного обвинувачення, які досі там є, які підтримували у часи Пшонки і після Пшонки закритий характер даного процесу. Ці люди фактично зрадили присязі, зрадили інтереси країни. Україна не в змозі покладатися на їх послуги під час цієї справи", - підкреслив надреп від "Блоку Петра Порошенко" Андрій Денисенко.

Також у своїй заяві на ім'я Генпрокурора нардепи зажадали почати кримінальне розслідування публічних заяв підсудного Пукача про погрози з боку судді Мельника, який, за словами підсудного, виключення з показань твердження про те, що замовниками вбивства були екс-президент Леонід Кучма і Володимир Литвин.

Народний депутат Віталій Купрій зазначив: ""У мене вже були випадки, коли Генпрокуратура за резонансних злочинів тривалий час не хотіла відкривати виробництво, але після тривалої бездіяльності ми подавали в Печерський суд на прокуратуру і вони тоді відкривали виробництво".

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва в п'ятницю, 6 січня, розгляне апеляцію на вирок Олексію Пукачу, засудженому до довічного ув'язнення за вбивство Георгія Гонгадзе.