ua en ru

Група компаній РГК встановила системи супутникового моніторингу на 5,5 тисяч автомобілів

Група компаній РГК встановила системи супутникового моніторингу на 5,5 тисяч автомобілів Фото: Регіональна Газова Компанія

Загальні інвестиції в проект GPS-моніторингу склали 11 млн гривень

Група компаній РГК завершила впровадження проекту GPS-моніторингу власної розробки. Він дозволив компаніям групи на 35% скоротити витрати на автотранспорт, що використовується для обслуговування газорозподільних мереж. Загальні інвестиції в проект GPS-моніторингу склали 11 млн гривень. Зараз РГК виходить як постачальник на ринок послуг GPS-моніторингу. Ця система вже реалізована трьом компаніям, які не входять в групу, ведуться переговори ще з двома великими покупцями.

В рамках реалізації проекту GPS-моніторингу необхідне обладнання (зокрема GPS-трекери) було змонтовано фахівцями групи компаній РГК на 5 429 автомобілях. Після вдосконалення GPS-моніторинг дозволяє в онлайн-режимі відслідковувати роботу автотранспорту: маршрути пересування машин, їх швидкість та інтенсивність руху, виявляти несанкціоновані пробіги і простої.

Перед випуском якого автомобіля на маршрут диспетчер газової компанії за допомогою програми перевіряє справність встановленого на ньому GPS-трекера, який забезпечує передачу даних через супутник. Завдяки онлайн-контролю з'явилася можливість оперативно коригувати маршрути і вдосконалити логістику. Диспетчер також може дізнатися про стилі водіння кожного водія та інформацію про дотримання ним правил дорожнього руху.

"Вже в перший місяць використання GPS-моніторингу було зафіксовано понад 160 тис км. недоцільного пробігу. Отримана інформація дозволила почати оптимізацію автопарку", - зазначив Михайло Щербина, керівник департаменту систем супутникового моніторингу РГК.

Таким чином, загальні витрати на обслуговування транспорту вдалося скоротити на 35%. Зокрема, на 37% зменшено використання бензину А-92 і скрапленого газу, а за рахунок кращої логістики на 27% скоротився пробіг машин. Ще на 25% скоротилися витрати на ремонти та автозапчастини. Що стосується кількості автомобілів, то вона була зменшена на 1664 одиниці, що становить майже 24%.

Зараз РГК вже вийшла на ринок послуг супутникового моніторингу. Система власної розробки вже реалізована трьом компаніям, які не входять в групу компаній РГК, ведуться переговори ще з двома великими покупцями.

Впровадження GPS-моніторингу в групі компаній РГК розпочато в 2013 році. В даний час система вдосконалена фахівцями РГК і застосовується для створення електронної карти, де в режимі реального часу відображається стан газорозподільної системи. Додаткова зручність забезпечує можливість самостійно вибирати один з картографічних сервісів для відображення на моніторі - Google Maps або OpenStreetMap.