ua en ru

Група депутатів 1 грудня звернеться до КС для визнання неконституційним закону про референдум, - нардеп

Народний депутат України Мустафа Найєм повідомив, що 1 грудня група депутатів з партій "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", "Батьківщина" і "Самопоміч" подасть до Конституційного суду України звернення про визнання неконституційним Закону України "Про всеукраїнський референдум".

Народний депутат України Мустафа Найєм повідомив, що 1 грудня група депутатів з партій "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", "Батьківщина" і "Самопоміч" подасть до Конституційного суду України звернення про визнання неконституційним Закону України "Про всеукраїнський референдум". Про це він написав у своєму Facebook.

За його словами, цей закон був прийнятий в 2012 році без урахування більше двох тисяч поправок, внесених на розгляд парламенту.

"Цей закон дозволяє приймати на загальному референдумі практично будь-яку норму, прописану у бюлетені: починаючи від конфіскації приватної власності, скасування чи ухвалення Конституції в її редакції, прописаної владою, і закінчуючи питаннями незалежності України", - написав Найєм.

Він зазначив, що за цим законом ЗМІ не мають права під час підготовки до референдуму вільно агітувати за або проти того чи іншого питання, винесеного на загальне голосування. До того ж, ініціювати референдум може тільки глава держави. Процедури припинення такого процесу або оскарження результатів референдуму в законі відсутні.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що рішення про вступ України в НАТО буде прийнято на референдумі.