ua en ru

Гройсман: Україна не вносила Естонію у перелік офшорних зон

Гройсман: Україна не вносила Естонію у перелік офшорних зон Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

В Естонії ставка нерозподіленого прибутку становить 0%

Україна не включала Естонію у перелік офшорних територій і Національний банк України не буде здійснювати поглиблений аналіз естонських компаній. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Естонської Республіки Юрі Ратасом, передає "Урядовий портал".

Зазначається, що Гройсман роз’яснив естонському прем’єру зміст постанови Кабміну, якою затверджено Перелік держав, операції з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення (спотворення ціни угоди з метою мінімізації податків, - ред.).

"Глава Уряду наголосив, що метою зазначеного документа є запобігання як розмиванню податкової бази, так і виведенню прибутку з-під оподаткування, зокрема так, як це передбачено такими профільними міжнародними організаціями як ОЕСР", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дія зазначеного Переліку розповсюджується виключно на резидентів України, які подають звіт про контрольовані операції до податкових органів України, а ДФС відповідно до поданих звітів визначатиме ризиковані операції, що підлягають додатковому контролю, за системою виявлення ризиків, як це діє у всьому світі.

"Зазначений Перелік не є переліком офшорних зон. Естонію було включено до Переліку, як країну, в якій ставка нерозподіленого прибутку становить 0%, що може використовуватись резидентами України для розмиття податкової бази та ухилення від сплати податку на прибуток в Україні", - повідомляє КМУ.

За підсумками бесіди прем’єр-міністри домовилися доручити міністерствам фінансів спільно з податковими органами двох країн налагодити взаємодію і провести, у випадку потреби, необхідні консультації, в ході яких врегулювати можливі непорозуміння.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас вимагає від України видалити країну зі списку офшорів.