ua en ru

Гройсман пообіцяв забезпечити безплатними ліками усіх хронічно хворих

Гройсман пообіцяв забезпечити безплатними ліками усіх хронічно хворих Фото: Володимир Гройсман переконаний, що держава зможе компенсувати вартість ліків для хронічно хворих

Механізм компенсації вартості ліків вже привів до зниження цін на препарати від хронічних хвороб на 30-50%

Передбачених Кабінетом міністрів 500 млн гривень вистачить, щоб забезпечити урядову програму "Доступні ліки" щодо компенсації вартості ліків для хронічно хворих на гіпертонію, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у ефірі "112 Україна".

"Ми проаналізували: 500 млн грн, які у нас зарезервовані, нам вистачить на те, щоб до кінця року забезпечити усіх безкоштовними ліками. Але якщо нам потрібно буде ще 500 млн, то обіцяю, що знайду ще 500 млн, які я направлю на те, щоб забезпечити 100% постачання цих ліків для хронічно хворих", - заявив прем’єр.

З його слів, механізм компенсації вартості ліків (реімбурсації) вже привів до зниження цін на препарати від цих хвороб на 30-50%.

"Бо вони (аптечні мережі) не можуть продавати за подвійними цінами: там, де держава компенсує за нижчими цінами, а людям – за вищими. Це абсурд. Тому реімбурсація привела до зниження цін на ці ліки", - зазначив він.

Гройсман переконаний, що якщо протягом першого місяця роботи системи можуть бути недоліки, то на другий місяць система почне працювати правильно.

Також прем’єр повідомив, що у 2017 році уряд передбачив 5,9 млрд грн на закупівлю ліків для стаціонарних хворих, що на 2 млрд грн більше ресурсу минулого року, та буде здійснювати це із допомогою міжнародних організацій.

Крім того, уряд працює над запровадженням реформи системи охорони здоров'я, що дасть змогу зокрема перенести фінансування з лікарень на конкретну медичну послугу.

"Заради того, щоб змінити цю систему, я готовий говорити з усіма, я готовий робити усе для того, щоб у нас були не стіни лікарень, а якісна медична послуга", - зазначив Гройсман.

Нагадаємо, понад 30 виробників підтвердили наявність ліків для їх безкоштовного розповсюдження в аптеках України.