ua en ru

Гройсман ініціює підписання меморандуму про продовження реформи децентралізації влади

Гройсман ініціює підписання меморандуму про продовження реформи децентралізації влади Фото: Гройсман пропонує підписати меморандум щодо децентралізації влади (КМУ)

Такий документ дозволить намітити план подальших дій з втілення реформи у життя

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює підписання великого меморандуму, який стане планом подальших дій в рамках розпочатої у 2014 році реформи децентралізації влади в Україні. Про це глава уряду заявив під час Другого форуму об'єднаних територіальних громад, передає "Урядовий портал".

За словами глави уряду, перший етап реформи відбувся, і сьогодні на місцях є належні повноваження, потужний фінансовий ресурс.

"Тепер ми повинні підписати меморандум з усіма учасниками (реформи децентралізації-ред.), представниками місцевого самоврядування. Сформувати чіткий план дій, який буде не просто гаслами, а зобов'язаннями", - сказав Гройсман.

Він підкреслив, що кінцевою метою реформи є досягнення такої моделі влади, при якій є повсюдне місцеве самоврядування з самодостатніми і сильними общинами, що на думку глави Кабміну, призведе до стійкого зростання української економіки.

Зазначимо, зараз в Україні сформовано 665 об'єднаних територіальних громад. Проект державного бюджету на 2018 рік передбачає виділення майже 2 млрд гривень на формування інфраструктури громад.

Також дохідну частину місцевих бюджетів з 2018 року поповнить частина рентних платежів за користування надрами - крім вже існуючих джерел наповнення регіональних кошторисів.

Зараз у Верховній Раді обговорюються відразу кілька законодавчих ініціатив подальшого розширення прав і можливостей ОТО, в тому числі щодо розпорядження земельними ресурсами та переведення частини орендних платежів за паї та земельні ділянки в місцеві бюджети.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр заявив про те, що процес децентралізації влади в Україні триває досить активно і вже ніхто не зможе його зупинити.