ua en ru

Гройсман: для голосування по децентралізації в Раді потрібно час

Гройсман: для голосування по децентралізації в Раді потрібно час Фото: Володимир Гройсман

Необхідно шукати 300 голосів для підтримки змін до Конституції

Верховна Рада України поки не планує проводити голосування щодо змін до Конституції в частині децентралізації. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

За його словами, спочатку потрібно провести додаткові дискусії з політичними силами, а також отримати висновок Конституційного суду про те, що розуміти під терміном "наступна чергова сесія".

"Зараз, очевидно, необхідно додатковий час, напевно, незначна, для того, щоб провести додаткові дискусії з політичними силами. Фактично, дехто бореться проти цієї Конституції, щоб влада і далі залишалася в центрі",- заявив Гройсман.

Як повідомляється, голосування за децентралізацію точно не відбудеться на цьому тижні.

"На цей пленарний тиждень ми не плануємо розгляд цього питання. Ще тривають дискусії, ви знаєте, що є подання в Конституційний суд, - ред.) народних депутатів з точки зору того, коли ми можемо розглянути зміни до Конституції остаточно. Нам важливо отримати 300 голосів", - зазначив Гройсман.

Питання назріло, оскільки якщо Рада зобов'язана проголосувати за зміни в Конституцію дві сесії поспіль, то до 2 лютого ВР повинна проголосувати за зміни до Основного Закону щодо децентралізації. ЗМІ з посиланням на різних депутатів писали про те, що таке голосування заплановано на 28 січня. У той же час депутати говорять про те, що навряд чи в сесійній залі набереться достатня кількість голосів.

Відзначимо, для ухвалення проекту змін до Конституції в другому читанні необхідно конституційну більшість голосів народних депутатів - не менше 300.

Нагадаємо, Порошенко заявив, що за зміни до КУ децентралізації слід голосувати на тлі прогресу "Мінська".