ua en ru

Гривня може повернутися до попередньої позначки протягом декількох днів, - експерт

Головний економіст компанії Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що оскільки коливання на валютному ринку України не мають під собою економічних підстав, а пов'язані з напруженою ситуацією на Сході України, то за допомогою успішних дій Національного банку України гривня може повернутися до попередніх позначок протягом декількох днів або тижнів.

Головний економіст компанії Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що оскільки коливання на валютному ринку України не мають під собою економічних підстав, а пов'язані з напруженою ситуацією на Сході України, то за допомогою успішних дій Національного банку України гривня може повернутися до попередніх позначок протягом декількох днів або тижнів. Про це вона заявила в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ.

Експерт нагадала, що в квітні цього року вже була ситуація, коли платили 13 гривень за долар. І після цього гривня навіть без втручання Нацбанку повернулася на колишні позиції.

"Я думаю, що зараз ситуація буде розвиватися за сценарієм, який ми бачили в квітні. Тоді гривня досягала рівня - 13 гривень за долар і навіть без підтримки НБУ повернулася до рівня 12 гривень за долар", - нагадала експерт.

"Ситуація буде залежати від того, наскільки рішуче діятиме Нацбанк. Поки він робив м'які спроби стабілізувати курс. Але інструментів у нього достатньо. Якщо він почне задіяти всі свої інструменти, буде продавати більше валюти, посилить гривневу ліквідність банківської системи, то процес повернення курсу до більш-менш фундаментального, економічно обгрунтованого рівня відбудеться протягом декількох днів, може бути тижні", - додала Вона.

На її думку, ситуація на валютному ринку заспокоїться раніше, ніж завершаться військові дії на Сході.

Нагадаємо, в останні тижні курс гривні продажу обвалився з 12,00 грн/дол. до 13,60 грн/дол.