ua en ru

Грищук та Холодницький визначені кандидатами на посаду антикорупційного прокурора

Грищук та Холодницький визначені кандидатами на посаду антикорупційного прокурора Фото: генпрокурор Віктор Шокін

Кандидатури будуть передані на розгляд генпрокурору Віктору Шокіну

Конкурсна комісія з обрання антикорупційного прокурора обрала львівського прокурора-кіборга Максима Грищука та першого заступника прокурора Криму Назара Холодницького в якості кандидатів, які будуть подані на розгляд генеральному прокурору України Віктору Шокіну. Засідання транслювалося онлайн.

Відзначимо, що в 2014 р. Грищук записався добровольцем в АТО і брав участь у боях за Донецький аеропорт.

Водночас діючі заступники генерального прокурора Роман Говда та Віталій Касько, а також Андрій Єжов, що називалися серед фаворитів - не отримали достатню підтримку членів комісії.

На початку сьогоднішнього засідання члени комісії довго не могли узгодити порядок денний і саму схему визначення кандидатів. У підсумку комісія визначила, що подасть генеральному прокурору Віктору Шокіну двох кандидатів на посаду антикорупційного прокурора.

Водночас, з 15 кандидатів, які пройшли другий етап співбесід були відібрані семеро для обговорення членами комісії в якості можливого антикорупційного прокурора. У їх число увійшли: Максим Грищук, Роман Говда, Назар Холодницький, Анатолій Єжов, Олександр Новіков, Володимир Кривенко, Віталій Касько.

Після перерви члени комісії приступили до обговорення кожного з семи кандидатів. Далі відбулося рейтингове голосування, за результатами якого найбільше голосів набрали Грищук (підтримали 11 членів комісії), Кривенко (7), Холодницький (7), Говда (6), Новіков (4), Касько (3), Єжов (1).

В ході фінального голосування Грищука підтримали 9 членів комісії, Кривенко - 3, Холодницкого - 7, Говда - 2, Новікова - 0, Касько - 0, Єжова - 0.

Таким чином, конкурсна комісія прийняла рішення подати генпрокурору кандидатури Грищука і Холодницького.

Сам процес обрання кандидатів на посаду антикорупційного прокурора не обійшовся без скандалів. Так, вчора, 26 листопада, нардеп від фракції "Блок Петра Порошенко" Мустафа Найєм заявив, що конкурсна комісія намагалася достроково вибрати кандидата на посаду антикорупційного прокурора без присутності ЗМІ. У той же час, засідання транслювалося онлайн, як і сьогодні.

У свою чергу колега Найєма за БПП Сергій Лещенко заявляв, що влада лобіює кандидатуру Говди на посаду антикорупційного прокурора.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко анонсував, що антикорупційного прокурора оберуть до 30 листопада.