ua en ru

Григоришин втратив контроль в наглядовій раді Сумського НВО

Григоришин втратив контроль в наглядовій раді Сумського НВО Фото: Сумське НВО

У зв'язку зі смертю одного з членів наглядової ради ПАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" Аеліти Артюшиної група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, що раніше мала більшість представників в наглядовому органі товариства, тепер втратила його. Аеліта Артюшина померла ще 31 серпня, повідомило джерело на підприємстві.

Сумські ЗМІ називають дату смерті 3 вересня.

Зазначимо, наглядова рада НВО складалась з 9 членів: 5 – представляли інтереси групи "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина, 4 – інтереси почесного президента підприємства Володимира Лук'яненка. Згідно зі статутом, кворум, необхідний для прийняття рішень наглядовим органом становив 7 членів. У лютому 2013 року 4 з 9 членів наглядової ради Сумського НВО, які представляли Володимира Лук'яненка, подали у відставку.

Відставка набула чинності в березні 2013 року. У наглядовій раді залишалися 5 членів, що представляли інтереси групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина серед яких - померла Артюшина. Одного з міноритарних акціонерів, підконтрольних "Енергетичному стандарту", вдалося в судовому порядку скасувати положення статуту товариства про правомочність рішень наглядової ради при кворумі не менше 7 членів, застосувавши загальну формулу закону про правочинність простої більшості в наглядовому органі – 5 з 9 (ст. 55 Закону "Про акціонерні товариства").

Тепер, у зв'язку зі смертю Артюшиної, наглядова рада де-факто втратила свою правомочність і повиненна була у найкоротший термін оголосити про проведення позачергових зборів акціонерів компанії.

На думку партнера юридичної фірми "Правові партнери" Андрія Доманського, нинішня ситуація призвела до того, що, по суті, підприємство залишилося без управління.

"Наглядова рада за статутом узгодить всі великі угоди, позики та приймає інші значущі для життя підприємства рішення. Крім того, це наглядовий орган, що дозволяє контролювати та, у разі необхідності, коригувати дії менеджменту. Тому на НВО ситуація вимагає негайного вирішення за участю всіх зацікавлених сторін, насамперед акціонерів", - зазначив він.

Зазначимо, ПАТ "Сумське НВО" є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Станом на кінець червня 2016 року, Stremvol Holdings Limited (Кіпр) належало 83,74% акцій ПАТ, Prosceno Trading Limited (Кіпр) – 13,51% акцій.

В кінці 2012 року Смарт-Холдинг придбав у почесного президента НВО Володимира Лук'яненка 25% акцій Great StationProperties, яка в свою чергу володіє 48,9% акцій Stremvol Holdings Limited (акціонер ПАТ "НВО ім. Фрунзе", а також низки пов'язаних з підприємством компаній). Пан Лук'яненко також надав "Смарт-Холдингу" опціон на викуп акцій Great Station Properties.