ua en ru

Греція скоротить 15 тис. держслужбовців у 2012 р., щоб виконати вимогу кредиторів

Антикризовий коаліційний уряд Греції має намір скоротити 15 тис. держслужбовців в 2012 р., щоб таким чином виконати вимогу міжнародних кредиторів. Про це повідомив глава Міністерства адміністративних реформ Дімітріс Реппас, передає Associated Press. Всього, згідно з умовами отримання фінансової допомоги, влада Греції пообіцяла кредиторам скоротити 150 тис. працівників держсектору до 2015 р.

Подібне рішення вказує на значні зміни в політиці, що проводиться, згідно з якою раніше держслужбовці були законодавчо захищені від звільнень.

"Ми не скорочуватимемо всіх підряд. У кожному відомстві буде проведена реорганізація і розумні скорочення", - завірив Реппас.
Нагадаємо, в жовтні 2011 р. Євросоюз схвалив другу за півтора роки програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро, що передбачає також скорочення грецького боргу по облігаціях, що належать приватному сектору (банки, страхові компанії, пенсійні фонди і тому подібне). Проте ні переговори Греції і приватних кредиторів по параметрах реструктуризації бондів, ні узгодження умов нових кредитів від ЄС і МВФ ще не завершені. Тим часом раніше джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро, щоб допомогти в рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості.

Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися по облігаціях на 14,5 млрд євро, термін погашення яких наступає в березні 2012 р. В цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.

Ситуація навколо Греції до цих пір не зрушилася з "мертвої" точки. Грецька влада повинні були дати відповідь щодо умов, запропонованих "трійкою" міжнародних кредиторів (ЄС, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) в рамках другої програми екстреної допомоги Афінам. Проте грецькі чиновники заявили, що правляча коаліція повинна домовитися з міжнародними кредиторами про проведення подальших реформ в обмін на нові кредити до наступної зустрічі Єврогрупи, яка, ймовірно, відбудеться на цьому тижні.

Відзначимо, комісар ЄС з морських справ і рибальства Марія Даманакі заявила, що питання виходу країни з єврозони перейшло в площину реальної підготовки.