ua en ru

Греція погодиться на умови кредиторів, - Financial Times

Греція погодиться на умови кредиторів, - Financial Times Фото: Алексіс Ціпрас

Ціпрас написав лист "трійці" кредиторів пізно ввечері

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас прийме всі умови кредиторів, що були виставлені на минулих вихідних, з незначними змінами. Про це йдеться в листі прем'єра Греції, який був відправлений у вівторок, 30 червня, пізно ввечері, передає Financial Times.

Згідно з даними видання, листи на дві сторінки були направлені керівникам Європейської комісії, Міжнародного валютного фонду і Європейського центрального банку.

Як зазначається, міністри фінансів єврозони повинні обговорити нову пропозицію пана Ціпраса під час конференції в 17:30 в Брюсселі за місцевим часом.

Греція погодиться на умови кредиторів, - Financial Times

Фото - лист Ціпраса до кредиторів (джерело - Twitter Peter Spiegel)

Ціпрас заявив, що Афіни готові підтримати всі зміни, запропоновані кредиторами, в системі ПДВ, за винятком одного: прем'єр Греції просить зберегти особливу пільгу для островів - 30-відсотковий вирахування з ПДВ.

Крім того, говорячи про пенсійну реформу, Ціпрас просить дозволити Греції не почати програму з підвищення пенсійного віку до 67 років, до 2022 року негайно, а почати цю реформу в жовтні.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що референдум в Греції з приводу пропозицій кредиторів можуть скасувати у випадку, якщо будуть відновлені переговори щодо нової програми порятунку країни.

В ході телефонної конференції міністрів фінансів єврозони глава Міністерства фінансів Греції Яніс Варуфакис розповів про те, як нові пропозиції Греції пов'язані з референдумом, запланованих на неділю.

"У відповідь він заявив, що є готовність перенести референдум або взагалі скасувати його. Все залежить від того, який сигналу на це нова пропозиція єврогрупа дасть", - розповіло близьке до переговорів джерело Agence France Press на умовах анонімності.

Відзначимо, 30 червня Міжнародний валютний фонд офіційно підтвердив, що Греція не виплатила у строк 1,6 млрд євро, тим самим підтвердивши фактичний дефолт країни. Як повідомили в МВФ, тепер Греція зможе отримати фінансову допомогу від фонду тільки після того, як заборгованість буде погашена.

Несплата Греції за кредитом МВФ і фактичний дефолт спричинить за собою дефолт за зобов'язаннями Греції перед Європейським фондом фінансової стабільності на суму 131 млрд євро.