ua en ru

Греція з 1 січня 2014 р. стає головою Євросоюзу

З 1 січня 2014 р. Греція стає головою Євросоюзу (ЄС), змінюючи на цій посаді Литву. Це п'яте головування Греції в ЄС з часу приєднання до спільноти в 1981 р.

Крім традиційних председательских обов'язків, додатковим навантаженням для Греції стануть заплановані на травень 2014 р. вибори у Європейський парламент.

Програмний документ, що містить основні напрями політики у період піврічного головування Греції, був представлений 7 серпня 2013 р. та одноголосно затверджено членами Ради ЄС. Документ передбачає завдання по збереженню довгострокової життєздатності єдиної європейської валюти, поглиблення Економічного і валютного союзу і підтримку почалося відновлення європейської економіки.

Грецькі власті заявляють, що ключовим завданням ЄС у період головування має стати більш ефективне виконання прийнятого в червні 2012 р. Пакту зростання та зайнятості (Compact for Growth and Jobs), який передбачає всебічне реформування європейської економіки, спрямоване на боротьбу з безробіттям та створення нових робочих місць. Зокрема, ця програма охоплює питання молодіжного безробіття, трудової мобільності всередині Євросоюзу, організації переговорів з США та іншими стратегічними партнерами щодо укладення угод про вільну торгівлю.

Другим пріоритетом грецького головування в ЄС буде поглиблення Економічного і валютного союзу в Європі. У тому числі мова йде про продовження переговорів про створення повномасштабного банківського союзу, який дозволить посилити контроль за діяльністю банків та зняти з платників податків тягар збитків у разі банкрутства проблемних фінансових інститутів.

Третій пріоритетним завданням у порядку грецького головування значиться діяльність щодо обмеження нелегальної міграції. Зважаючи швидкого завершення т.зв. "Стокгольмської програми 2010-2014", яка регулювала міграційні питання в рамках відкритої та вільної Європи, Греція вважає своїм обов'язком працювати над прийняттям нової програми на період 2014-2018 рр.., яка повинна сфокусуватися на співпрацю з третіми країнами з питань управління міграційними потоками, збільшення фінансування тих країн ЄС, які відчувають особливу міграційну навантаження, а також формування спільної політики європейського співтовариства з питань надання політичного притулку.

Нарешті, Греція планує зробити морську політику Євросоюзу наскрізною темою, яка перетинає всі три центральних надсилання повістки на найближчі півроку. Головна ідея цього пункту полягає в перегляді і перезапуску морської політики ЄС по всім аспектам. Мета буде вважатися досягнутою у разі прийняття тексту документа "Морська Політика/Стратегія" на засіданні Ради Євросоюзу в червні 2014 р.

Відзначимо, що, незважаючи на заявлену урядом Греції мета всіляко надавати підтримку економіці єврозони на шляху до відновлення, саме грецька економіка як і раніше залишається однією з найслабших у Євросоюзі і сама по собі багато в чому ускладнює подолання наслідків кризи.

Пост голови Європейського союзу передбачає відповідальність за функціонування Ради ЄС - одного з двох органів законодавчої влади Євросоюзу (поряд з Європарламентом). Головування не є персональним, а виконується в цілому урядом країни. Цей пост займається протягом 6 місяців однієї з країн Євросоюзу, які змінюються в порядку ротації. Головування Греції триватиме до 30 червня 2014 р., потім її змінить Італія.