ua en ru

Греція реструктурує борг до кінця літа, - джерела в уряді Німеччини

Джерела в уряді Німеччині 18 квітня відзначили, що Греція, швидше за все, реструктурує борг до кінця літа, через що євро впав до мінімальних значень за два тижні. "Ключові особи у федеральному уряді очікують, що Греція не дотягне до кінця літа без реструктуризації", - сказало високопоставлене джерело в уряді ФРН, передає Reuters.
"Це не означає, що федеральний уряд прагне до реструктуризації, але такий крок, ймовірно, неминучий", - додало джерело, повторюючи сказане іншими джерелами в правлячій коаліції Німеччини.
Євро впав до долара після коментарів до мінімальної позначки з 7 квітня.
Джерела не вказали, що змусить Грецію змінити свою позицію, про яку влада постійно заявляє.
Так, раніше 18 квітня Греція знову заявила, що не планує реструктуризацію, спростовуючи повідомлення грецьких ЗМІ про те, що вже просила своїх кредиторів про переговори.
Також, Греція на початку квітня повідомляла Міжнародному валютному фонду і Європейському союзу, що хоче реструктурувати заборгованість. Обговорення цього питання, як очікується, стартує в червні.
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер також говорив міністру фінансів Греції Георгіосу Папаконстантіну, що Афінам може знадобитися реструктуризація.
В свою чергу, представники ЄС і МВФ спростовували повідомлення ЗМІ про те, що Греція просить про реструктуризацію. Зокрема, директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан під час прес-конференції за підсумками засідання керівного комітету фонду 17 квітня офіційно повідомив, що МВФ не планує реструктурувати борг Греції, всупереч побоюванням, що поширилися на фінансових ринках.
Широкі дебати про те, чи повинні Афіни проводити реструктуризацію, здається, породили розбіжності між двома провідними економіками єврозони. Міністр фінансів Франції Крістін Лагард сказала, що звернення за реструктуризацією суверенного боргу буде для Греції "катастрофічним".
Так, раніше Г.Папаконстантіну на засіданні європейських міністрів фінансів в Угорщині заявив, що всі чиновники спростовують це повідомлення через те, що про подібні дії ніколи не повідомляють заздалегідь.
Глава Центробанку Греції Георгіос Провопулос 18 квітня заявив, що реструктуризація не потрібна, зазначивши, що вона стала б катастрофою для країни, вдаривши по активах банків і пенсійних фондів та перекривши доступ на ринків капіталу.