ua en ru

Греція має шанси для подолання боргової кризи, - Меркель

Греція довго йшла по шляху реформ і отримала шанс подолати боргову кризу, хоча для цього країні доведеться піти на додаткові заходи економії. Відповідну заяву зробила канцлер ФРН Ангела Меркель в інтерв'ю чеським ЗМІ. За словами Меркель, вона хоче, щоб Греція залишилася членом єврозони. При цьому канцлер Німеччини висловила сподівання, що Греція та інші країни валютного блоку будуть виконувати зобов'язання щодо скорочення бюджетного дефіциту, передає Reuters.

"Узгоджена програма реструктуризації грецьких боргів була проведена належним чином, і Греція отримала шанс на подолання кризи. Я не прагну прикрасити дійсність: Афінам все ще чекає важка робота, хоча значна частина дистанції вже позаду", - цитує чеська преса заяву німецького канцлера.

При цьому Меркель зазначила, що не бачить альтернативи програмі серйозних комплексних структурних реформ, які повинні торкатися всі сфери: починаючи від сфери державних фінансів і закінчуючи реформами ринку праці. Канцлер ФРН зазначила також на необхідність проведення адміністративних реформ і прийняття заходів, які дозволять оптимізувати процес збору податків.

Незважаючи на оптимістичний тон заяв німецького канцлера, ситуація в Греції все ще залишається досить напруженою. Напередодні прем'єр-міністр країни Лукас Пападімос не виключив можливості того, що Афінам може знадобитися третій пакет фінансової допомоги від міжнародних кредиторів, якщо прийняті урядом заходи жорсткої економії не дадуть результатів і довіру фінансових ринків не відновиться.

Нагадаємо, в лютому 2012 р. була досягнута домовленість про надання Афінам другої програми фінансової допомоги від трійки міжнародних кредиторів (Міжнародний валютний фонд, Єврокомісія і Європейський центральний банк) обсягом 130 млрд євро після того, як країна оприлюднила результати програми PSI, що передбачає участь приватного сектора в реструктуризації грецьких боргів. Однак багато аналітиків і представники європейського співтовариства вказували, що, незважаючи на досягнуті успіхи, Афінам слід ретельніше підходити до програми бюджетної економії і докладати більше зусиль, щоб досягти цільових показників щодо скорочення дефіциту бюджету.

У той же час навіть виконання всіх пунктів програми бюджетної економії не гарантує Афінам виходу з кризи. Грецька економіка знаходиться в глибокій рецесії, населення активно чинить опір прийнятою урядом заходам, що ставить під загрозу виконання програми економії бюджетних коштів. На цьому тлі все частіше звучать припущення про те, що третього пакета фінансової допомоги уникнути не вдасться, а боргова криза ще далека від завершення.