ua en ru

Гречківський здійснює антиконституційні дії, - нардеп

Гречківський здійснює антиконституційні дії, - нардеп Фото: Максим Курячий (УНІАН)

У Раді розповіли, як Гречківський намагається знову потрапити у ВРП

Член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський, якого Генпрокуратура підозрює в низці корупційних дій, намагається незаконно переобратися в новий склад ВРП. Про це з трибуни Верховної ради заявив народний депутат Максим Курячий, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Українські новини".

"Сьогодні суспільство вимагає від влади всіх рівнів максимального очищення та прозорості. Українці висувають жорсткі критерії до майбутніх кандидатів в будь-які органи. Саме в даний час є кричущий випадок, коли одіозний адвокат Павло Гречківський намагається шляхом порушення Конституції України знову потрапити у Вищу раду правосуддя", – заявив нардеп.

Як повідомив Курячий, нинішній член Вищої ради правосуддя Гречківський намагається через перейменування Вищої ради юстиції у Вищу рада правосуддя, яке відбулося в 2016 році, обратися в цей впливовий орган двічі поспіль, що прямо забороняє стаття 131 Конституції України. З'їзд адвокатів, який буде обирати своїх представників у ВРП, відбудеться 15-16 лютого в закритому режимі в одному з туристичних комплексів Львівської області. Серед претендентів – Павло Гречківський.

"Одіозний адвокат Павло Гречківський намагається шляхом порушення Конституції України знову потрапити у Вищу раду правосуддя. Він вже пропрацював там один термін. Йому, очевидно, сподобалося. Заради того, щоб знову потрапити до складу Ради правосуддя, він пробує маніпулювати юридичними тонкощами, а саме – перейменуванням цього органу. Це прямий виклик українському правосуддю з боку Гречківський", – заявив Курячий.

Він повідомив ЗМІ про те, що 48 народних депутатів офіційно звернулися з поданням до Конституційного Суду з приводу процедури обрання нового складу Вищої ради правосуддя. Народні обранці просять Суд розтлумачити положення статті 131, яка прямо унеможливлює обрання однієї і тієї ж особи до складу ВРП два терміни поспіль.

"Просимо надати офіційне тлумачення положень частини п'ятої статті 131 Конституції України в контексті такого питання: чи може особа, яка була членом Вищої ради юстиції і отримало статус члена Вищої ради правосуддя, повторно бути обраним на посаду члена Вищої ради правосуддя?", – йдеться в документі.

Окремо нардеп звернувся до представників преси, щоб вони приділили максимум уваги процедурі обрання нового складу Вищої ради правосуддя і зробили неможливим потрапляння в неї скомпрометованих корупцією та іншими протиправними діями осіб. А делегатів з'їзду адвокатів просить не заплямувати власну репутацію підтримкою сумнівною кандидатури Гречківський, щодо якого відкрито цілий ряд кримінальних проваджень, зокрема – за підозрою в отриманні хабара в розмірі 500 000 доларів за "рішення комерційних питань в суді і в заподіянні збитків державі в розмірі майже 4 000 000 доларів в результаті корупційної приватизації нерухомості в центрі Києва.

"Павло Гречкивський підозрюється Генпрокуратурою в отриманні величезної хабара. Вся країна спостерігала за цими подіями. Мотив Гречківського сьогодні полягає не в тому, щоб дійсно відновити систему, а в тому, щоб максимально уникнути покарання і продовжити роботу у звичному йому стилі, який зовсім не передбачає прозорості та викорінення корупційних ризиків. Друга спроба обрання такої людини знищить довіру до майбутнього складу Вищої ради правосуддя. Це буде величезним скандалом і ганьбою. Без такого, як Гречківський, ми отримаємо шанс для подальшого реформування системи. Але з Гречківським українське суспільство втрачає надію, можливості, втрачає своє терпіння", – заявив Курячий.

Джерело документа - "Українські новини"