ua en ru

Грецька криза не матиме впливу на Україну, - НБУ

Грецька криза не матиме впливу на Україну, - НБУ Фото: Дмитро Сологуб

На відміну від Греції, відносини України із зовнішніми кредиторами складаються досить успішно

Заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб в ході наради з керівниками 40 найбільших банків України заявив, що грецька криза не матиме впливу на Україну. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Оцінюючи негативний розвиток ситуації в Греції, Сологуб підкреслив, що на сьогодні це ніяким чином не може вплинути на стабільність українського банківського сектору, адже прямих економічних наслідків для нашої країни грецька криза не матиме.

За його словами, проблема Греції полягає в тому, що вона втратила підтримку своїх основних кредиторів та не має альтернативних джерел фінансування. На відміну від Греції, відносини України із зовнішніми кредиторами складаються досить успішно. Програми зовнішньої допомоги тривають і всі бачать позитивні заяви від наших міжнародних кредиторів. Адже Україна і НБУ виконують вимоги, передбачені угодами з надання фінансової допомоги.

Крім того, як додав Сологуб, на відміну від Греції в України є можливість використовувати обмінний курс як механізм макроекономічної корекції. Греція як член Єврозони була позбавлена можливості використовувати курсові механізми, а внутрішня девальвація не дала результату. Україна може використовувати всі ці механізми. Проте проведення структурних реформ відіграє найважливішу роль і здебільшого обумовлює позитивний ефект від внутрішньої і зовнішньої девальвації.

Нагадаємо, євро продовжує просідати перед доларом напередодні саміту з Греції.