ua en ru

Громадянське суспільство не повинно дозволити владі й опозиції використовувати його у своїх цілях, - "Український вибір"

Громадянське суспільство не повинно дозволити владі й опозиції використовувати його в своїх цілях. Таку думку висловлює Громадський рух "Український вибір".

Як відзначають в "УВ", вихід України з економічної, політичної і соціальної кризи неможливий без ініціативи та участі представників громадянського суспільства. Політичні еліти, які дбають лише про своє благо і кар'єрні перспективи, не здатні запропонувати ефективного рішення, яке задовольнить український народ.

"Днями лідери опозиції заявили про створення народної загальнонаціональної громадської організації "Народне об'єднання "Майдан". Провладні сили створюють свою версію громадського руху "Майдан Єднання". "Український вибір" міг би тільки вітати створення структур, які, подібно до нашого руху, ставлять мету - повернути владу народу, право управляти країною, брати участь у прийнятті стратегічно важливих рішень", - зазначають у русі.

Однак, на думку "Українського вибору", НО "Майдан" свідомо відмовляється від того, що становить саму суть активності громадянського суспільства, - контролювати дії влади. Задача, яку ставить перед собою НО "Майдан", - зміна конкретної влади. Ця схема вже реалізовувалася в 2004 р. І тоді, і зараз - очевидно, що опозиція, яка прагне взяти у свої руки всі владні повноваження, буде куди більш "цинічною, непрофесійною і жадібною. Україна це вже проходила".

"Український вибір" постійно стверджує, що зміна влади повинна здійснюватися не тільки під час виборів, але і тоді, коли влада не виконує своїх обов'язків. У народу повинні бути важелі впливу, дамоклів меч для недбайливих, нечистих на руку, профнепридатних чиновників. Закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою", розроблений рухом, дозволяє висловлювати недовіру Кабінету міністрів і Верховній Раді, тим самим відправляючи їх у відставку, а на місцевих референдумах - приймати рішення про відставку глав районних і обласних державних адміністрацій, рад усіх рівнів, голів сільських, селищних і міських рад.

"За той місяць, що протестувальники під пильним і "мудрим" керівництвом опозиції будували барикади, можна було б організувати референдум про недовіру Кабміну. Цивілізовано, законно, без ескалації агресії і напруги в суспільстві. Право на референдум за народною ініціативою - основа основ, фундамент реального народовладдя. Але хіба це потрібно лідерам"Майдану"?", - відзначають в "Українському виборі".

"Хто стоїть за створенням цього... так званого народного об'єднання? Ті, хто спочатку, перебуваючи в парламенті, виступав проти ухвалення конституційної реформи, ті, під чию мовчазну згоду Конституційний суд України протиправним абсурдним рішенням скасував Конституційну реформу 2004 р., яка діяла в 2006-2010 рр.; ті, хто слухняно голосував за закон про змішану систему виборів! Сьогодні саме ці люди - "лідери" опозиції заговорили про створення громадського об'єднання. В їх уявленні громадянське суспільство - це "десятки мільйонів українців з однаковими значками на грудях і однаковими думками в голові". Так, на думку "лідерів" Майдану виглядає сила, яка приведе їх до влади. Їх цікавить лише досягнення цієї мети", - констатують в русі.

Однак, як зазначають у русі, у цих політиків немає ні програми, ні стратегії, ні бачення майбутнього України. Тільки прагнення - "дорватися до влади будь-якою ціною, дістати гетьманську булаву і міністерські крісла".

"У Раді організації немає реальних активістів Майдану - в непартійному і неполітичному об'єднанні їх замінили... політики - лідери опозиційних партій. Більш того, в Раду НО "Майдан" входять лідери опозиційних партій, які хочуть добитися від цих самих партій "програми реформ та єдиного кандидата в Президенти". Прямо гоголівська унтер-офіцерська вдова, яка сама себе висікла", - відзначають в "УВ".

При цьому в русі зазначають, що прихильники влади створюють своє громадське об'єднання - "Майдан Єднання", яке має "нести людям мир і благополуччя і об'єднати тих, хто не підтримує перших". "А на ділі воно стане лише технологією використання громадських ініціатив в брудній політичній грі", - відзначають в "УВ".

"Створювані об'єднання - дешева пародія на громадську ініціативу. Провладні та опозиційні сили в єдиному євроінтеграційному пориві довели країну до кризи, спровокували громадянське протистояння. Тепер загроза нависла над останньою надією України - громадянським суспільством, що формується, переживає період становлення, але вже впевнено заявляє про себе. Громадянське суспільство стає все більш сильним і здатним до самоорганізації. І політики вирішили використати цю силу в своїх інтересах. У представників громадянського суспільства повинно вистачити розуму, мужності й волі для того, щоб не брати участь у політичних чварах влади та опозиції, у боротьбі за їхні владні повноваження. Це найсерйозніше випробування, з яким стикалося громадянське суспільство за всю історію незалежної України. Це найсерйозніший виклик, кинутий громадянському суспільству, яке дорослішає і готове керувати країною, забезпечуючи народу право на його власний український вибір", - підсумовують в "Українському виборі".