ua en ru

Громадяни України з 2015 р. зможуть в'їжджати в Росію тільки за закордонними паспортами

Громадяни України та інших країн СНД, що не входять в Митний союз і Єдиний економічний простір, з початку 2015 р. зможуть в'їжджати в Росію тільки за закордонними паспортами.

Громадяни України та інших країн СНД, що не входять в Митний союз і Єдиний економічний простір, з початку 2015 р. зможуть в'їжджати в Росію тільки за закордонними паспортами. Про це повідомляється на сайті МЗС РФ.

"З метою запровадження єдиного порядку перетину державного кордону Російської Федерації, а також підвищення ефективності контролю за міграційними процесами ведеться робота щодо забезпечення до 1 січня 2015 року режиму в'їзду і виїзду з РФ за закордонними паспортами громадянами держав-учасників СНД", - йдеться в коментарі відомства.

Виняток становлять тільки громадяни держав, що входять в Митний союз і Єдиний економічний простір.

Як зазначають в МЗС РФ, партнери були проінформовані про ці нововведення.

"Більш того, ми вчасно запропонували партнерам сприяння у виготовленні та документуванні новими закордонними паспортами громадян ряду держав-учасників СНД, у тому числі з використанням друкованих потужностей в Росії", - уточнюється в повідомленні.

У МЗС РФ відзначають, що "в'їзд і виїзд з РФ для громадян держав, з якими підписано міжурядову Угоду про взаємні безвізові поїздки від 30 листопада 2000 р., як і раніше не вимагає отримання віз і зберігає свій гранично ліберальний режим".

Про необхідність змінити порядок в'їзду в Росію для громадян країн СНД президент Володимир Путін говорив ще в 2012 р. йшлося про необхідність до 2015 р. змінити практику перетину російського кордону за внутрішніми паспортами. Виняток повинні складати країни з єдиним паспортом (наприклад, Вірменія). При перетині кордону за внутрішнім паспортом відмітка в цей документ не ставиться. Друк в'їжджає отримує на спеціальній міграційній карті.

23 червня уряд Росії видав постанову, що змінює правила в'їзду в Росію для громадян Таджикистану. Згідно з цим документом, перетнути кордон представники цієї держави зможуть лише за наявності закордонного службового, дипломатичного паспорта, паспорта моряка або свідоцтва на повернення в Таджикистан.

Тим самим вносяться зміни в постанову уряду від 2005 р., яка давало право на в'їзд в Росію за внутрішніми паспортами або за свідоцтвом про народження.