ua en ru

ГПУ: Відносно колишнього керівництва ДПАУ будуть порушені кримінальні справи.

Заступник генерального прокурора України Тетяна Корнякова заявила, що будуть порушені кримінальні справи відносно колишнього керівництва Державної податкової адміністрації (ДПАУ). Про це вона заявила журналістам, коментуючи доручення генерального прокурора Олександра Медведька розібратися зі зловживаннями у податковій сфері, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Т.Корнякової, колишнє керівництво ДПАУ перевело регулювання відшкодуванням ПДВ для всіх підприємств на понад 100 тис. грн в центральний апарат ДПАУ. "В ньому (центральному апараті ДПАУ) склали списки зі 1886 підприємств, які на 11 млрд грн не отримали ні копійки відшкодування ПДВ. Будуть опитані керівники цих підприємств, порушені кримінальні справи, оскільки є зловживання державною владою", - сказала вона.
Вона уточнила, що порушення справи по факту злочину чи проти конкретних посадовців буде відбуватися після вивчення ситуації.
Також Т.Корнякова наголосила на преференційному характері відшкодування ПДВ колишнім керівництвом ДПАУ. "Було запроваджене так зване прийняття декларацій до відома. Таким чином, підприємства стали залежними (від ДПАУ). Було багато преференцій: зокрема підприємства харчової промисловості заплатили до бюджету 6 млрд грн, а отримали відшкодування всього 380 млн грн. І поруч з цим, підприємства АПК і трейдери сплатили 300 млн податків, а отримали 3,5 млрд грн відшкодування", - сказала вона.
Також вона додала, що "Нафтогаз" отримав відшкодування ПДВ 8 млрд грн, при тому, що надходження від ПДВ у держбюджет в цілому склали 34 млрд грн.
Нагадаємо, раніше сьогодні генеральний прокурор України Олександр Медведько заявив, що вважає за необхідне посилити "судову репресію по справах про незаконне відшкодування ПДВ".
"Я не прихильник, щоб люди сиділи в тюрмах, але ми бачимо, що і повернення коштів немає, і в тюрмах не сидять", - зазначив він і додав, що в податковій продовжується практика приховування злочинів у податковій сфері.