ua en ru

ГПУ порушила справу проти екс-віце-спікера Калєтніка за підозрою в отриманні 8 млн дол. хабара

ГПУ порушила справу проти екс-віце-спікера Калєтніка за підозрою в отриманні 8 млн дол. хабара

Генеральна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом незаконного збагачення колишнього нардепа від Комуністичної партії Ігоря Калєтніка. Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

"Управлінням з розслідування особливо важливих справ розпочато досудове розслідування за фактом незаконного збагачення Калєтніком, тобто одержання службовою особою та неправомірної вигоди і передача нею такої вигоди близьким родичам у великих розмірах", - йдеться у відповіді за підписом старшого прокурора Головного слідчого управління Я.Короля.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру, у прокуратурі розслідують законність отримання Калєтніком понад 8 млн доларів США готівки, яку останній особисто вніс на свій рахунок у "Райффайзен Банк Аваль" і перерахував на зарубіжний рахунок своєї дочки Калєтнік В.І.

"Екс-головний митник країни, суддя, перший віце-спікер Верховної Ради і, врешті-решт, соратник Януковича - Ігор Калєтнік у своїй декларації за 2013 р. вказав, що отримав подарунків на суму майже 70 млн гривень. Майже таку ж суму комуніст переказав на зарубіжний банківський рахунок", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до закону "Про запобігання та протидію корупції", народні депутати України можуть приймати подарунки, які "відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність і пожертву, якщо вартість таких подарунків не перевищує 50% мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка".

У Центрі протидії корупції припускають, що таким чином Калєтнік намагався легалізувати корупційні гроші: "Було швидше за все так - він чорну готівку поклав у банк і переказав її на рахунок своєї дочки за кордон, а потім, розуміючи, що спалився, так як гроші пройшли офіційно, намагався їх легалізувати, вписавши в декларацію", - пояснює голова правління ГО "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

У разі доведення провини Ігорю Калєтніку загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Нагадаємо, що Генпрокуратура розслідує ще одне кримінальне провадження щодо Ігоря Калєтніка і народного депутата Володимира Олійника за фактом фальсифікації підрахунку голосів при прийнятті так званих "диктаторських законів 16 січня".