ua en ru

ГПУ порушила справи проти судді, що виніс вирок Тимошенко судді за сімома статтями

Генеральна прокуратура України порушила справи проти за сімома статтями проти судді Родиона Кірєєва який виніс вирок лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Генеральна прокуратура України порушила справи проти за сімома статтями проти судді Родиона Кірєєва який виніс вирок лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Про це повідомила прес-служба ГПУ.

Згідно з повідомленням, ГПУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявами Тимошенко та екс-нардепа Сергія Власенка щодо службових осіб Генеральної прокуратури України, Печерського районного суду м. Києва та апеляційного суду м. Києва, а також судових експертів КНДІСЕ, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 375, ч. 1 ст. 374, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 384, ч. 2 ст. 375, ч. 2 ст. 371, ч. 2 ст. 372, ч. 1 ст. 374, ч. 3 ст. 364 КК України.

"У ході досудового розслідування, зокрема, з'ясовано, що суддя Печерського районного суду м. Києва Кірєєв, розглядаючи кримінальну справу за обвинуваченням Тимошенко за ч. 3 ст. 365 КК України, в порушення вимог ст.ст. 29, 64 Конституції України, а також ст.ст. 5, 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ст.ст. 148, 150, 165-1 КПК України, в редакції 1960 року, виніс завідомо неправосудну постанову про зміну підсудній Тимошенко запобіжного заходу із підписки про невиїзд на взяття під варту", - йдеться в повідомленні.

Також, як повідомляється, у ході розгляду цієї ж кримінальної справи Кірєєв умисно, систематично та грубо порушував передбачене чинним законодавством України право підсудної Тимошенко на захист.

"Як наслідок, не надавши належної оцінки беззаперечним доказам, які свідчили про відсутність в діях Тимошенко складу інкримінованого їй злочину, попри те, що вони містилися у матеріалах кримінальної справи та надавалися стороною захисту у ході судового розгляду справи, К. 11.10.11 постановив вирок, яким визнав Тимошенко винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків на строк 3 роки. Разом з тим, обґрунтування суддею Кірєєвим у своєму вироку наявності в діях Тимошенко складу злочину, передбаченого ст. 365 КК України, побудоване, здебільшого, на його власних припущеннях, умовиводах та особистих судженнях", - йдеться у повідомленні.

Також, згідно з повідомленням, Верховний суд України надав відповідну оцінку таким діям судді Кірєєва та своєю ухвалою від 14.04.14 скасував зазначений вирок, закривши кримінальну справу щодо Тимошенко у зв'язку із відсутністю події злочину.

Нагадаємо, 4 квітня 2014 р. ГПУ почала кримінальне провадження щодо судді Кірєєва, який судив колишнього прем'єр-міністра Тимошенко.