ua en ru

ГПУ вважає вимоги НАБ про надання кримінальних справ незаконними

ГПУ вважає вимоги НАБ про надання кримінальних справ незаконними Фото: ГПУ працює над створенням механізму передачі справ в інші правоохоронні органи

У Генпрокуратурі вважають, що практика истребований справ суперечить КПК

Вимоги Національного антикорупційного бюро України (НАБ про надання кримінальних проваджень суперечать чинним кримінальним процесуальним законодавством України. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

У ГПУ зазначили, що НАБ заснувала практику винесення і направлення для виконання рішень про витребування кримінальних проваджень", які розслідуються слідчими органів прокуратури.

"Зазначена позиція не відповідає чинному кримінально-процесуальному законодавству України, оскільки новий КПК України не передбачає інституту витребування кримінальних проваджень" (скасовано), і, відповідно, ніякий спосіб реалізації таких вимог Кодексу не регламентований", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ заявили, що згідно закону України "Про внесення зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо кримінальних справ, які розслідуються слідчими органів прокуратури", що досудове розслідування в кримінальних провадженнях, які розпочаті слідчими органами прокуратури, повинні продовжуватися ними ж до закінчення такого.

У Генпрокуратурі повідомили, що працюють над створенням механізму, який дозволить направляти справи в інші правоохоронні органи, в тому числі НАБУ.

В якості прикладу в ГПУ призводять справа, яка нібито передали в НАБУ про вимаганні та одержанні представниками законодавчої влади від колишнього нардепа неправомірної вигоди у розмірі 6 млн дол. У ГПУ заявляють, що НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повернули справу "за мотивами нібито відсутності підстав для визначення підслідності детективами Національного антикорупційного бюро України". Тепер справа знову розслідують слідчі ГСУ ГПУ.

У той же час прокуратура заявляє, що немає жодних підстав для передачі в НАБУ для розслідування справи за заступнику голови СБУ Рівненської області, який був затриманий за фактом дачі хабара, пов'язаної з незаконним видобутком бурштину. У прокуратурі заявляють, що неправомірна вигода становить менше 500 розмірів мінімальної зарплати, а офіцер СБУ не відноситься до вищого офіцерського складу СБУ, а тому справа не належить до підслідності НАБУ.

У ГПУ наголошують, що готові надати доступ до справі на підставі норм чинного законодавства, а винесення цього питання на широку публіку "не є допустимим і тільки зашкодить ефективній взаємодії цих органів у боротьбі із злочинністю".

Нагадаємо, раніше глава НАБ Артем Ситник звинуватив ГПУ в ігноруванні запитів антикорупційного бюро з передачі кримінальних справ.