ua en ru

ГПУ визнає законність рішення Печерського райсуду у справі О.Пукача

Генеральна прокуратура України (ГПУ) не бачить підстав для оскарження рішення Печерського райсуду м. Києва щодо закриття справи проти Олексія Пукача. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Постановою Печерського районного суду м. Києва від 31 січня 2011 р. залишені без задоволення скарги представника потерпілої Мирослави Гонгадзе - Валентини Теличенко та потерпілого Олексія Подольського, які звернулись до суду з клопотанням про скасування постанови слідчого у справі, як необґрунтованої та щодо відновлення досудового слідства.

Приймаючи таке рішення суд виходив с того, що слідчий зробив обґрунтований висновок про відсутність ознак злочину за п."і" ст.93 КК України в діях О.Пукача та наявність підстав для закриття провадження у справі відносно останнього в частині обвинувачення за вказаною статтею, за відсутністю в його діях складу злочину. Слідчий виходив з того, що в ході досудового слідства у справі, додаткових допитів обвинуваченого О.Пукача, встановлено, що вбивство вчинено не за замовленням, а у зв'язку з виконанням явно злочинного наказу экс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та невстановлених слідством осіб.

Перевіряючи дотримання слідчим вимог ст. 213, 214 Кримінально-процесуального кодексу України при закритті даної справи в частині обвинувачення, суд врахував наявні в наданих суду матеріалах справи дані про викладені слідчим в постанові обставини, зокрема в поясненнях О.Пукача, на час його обвинувачення у вчиненні злочину, а також про провадження досудового слідства у кримінальній справі відносно О.Пукача за п. "в" ст.93 КК України та у іншій кримінальній справі по встановленню обставин участі та вчинення злочину Ю.Кравченком та іншими особами, учасниками вчинення злочину, а також обставин їх участі.

Що стосується суті оскарження правильності кваліфікації дій О.Пукача, то такі скарги та клопотання учасників судового процесу можуть і мають бути розглянуті по суті судом при розгляді справи та у стадії оцінки всіх досліджених доказів.

Слід звернути увагу, на те що представники потерпілих не оскаржували встановлених обставин вбивства Георгія Гонгадзе, а кваліфікація дій О.Пукача не може вважатися остаточною. За достатніх підстав, відповідно до ст. 277 Кримінально-процесуального кодексу України обвинувачення може бути змінено в суді під час судового слідства. А тому висновки окремих засобів масової інформації про не визнання судом вбивства Г.Гонгадзе замовним є передчасними.

Нагадаємо, Печерський районний суд міста Києва визнав законним закриття кримінальної справи проти О.Пукача в частині обвинувачення його у замовному вбивстві журналіста Г.Гонгадзе. Відповідне рішення суд прийняв 31 січня.