ua en ru

Від ГПУ та СБУ вимагають звіту з розслідування нападу на "Інтер"

Від ГПУ та СБУ вимагають звіту з розслідування нападу на "Інтер" Фото: Михайло Папієв

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Михайло Папієв вимагає від ГПУ та СБУ надати інформацію про те, на якому етапі перебуває розслідування справи про напад і підпал телеканалу "Інтер", вчинений 4 вересня цього року. Про це йдеться в його депутатських запитах на адресу правоохоронців.

На думку народного депутата, розслідування цієї справи стане тестом для українських правоохоронних органів.

"З моменту теракту проти "Інтера" та оголошення про початок розслідування минуло вже три місяці. Правоохоронці досі не відзвітували про те, що вони зробили для того, щоб розслідувати цей злочин. Я вимагаю від ГПУ та СБУ надати мені всю інформацію про те, на якій стадії знаходиться розгляд кримінального провадження, які слідчі дії були проведені і які кінцеві процесуальні рішення по вищевказаному кримінальному провадженню винесені станом на сьогоднішній день", – сказав Папієв.

Народний депутат нагадав, що ще 8 вересня 2016 року він направив до ГПУ і СБУ своє звернення, в якому заявив про терористичний акт шляхом збройного нападу і підпалу будівлі телеканалу "Інтер".

"Незважаючи на те, що ще 12 жовтня прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за фактом скоєння терористичного акту і доручила проводити досудове розслідування цього виробництва головному управлінню СБУ в місті Києві, до цих пір немає жодної інформації про те, як правоохоронні органи розслідують такий резонансний злочин проти телеканалу "Інтер", – зазначив політик

На думку народного депутата, розслідування цієї справи стане тестом для українських правоохоронних органів.

"Адже це не просто напад на ЗМІ, це напад на свободу слова і демократію. Тому розслідування даного злочину має бути прозорим і публічним. Це не тільки наша вимога, про це говорить ОБСЄ, і європейські депутати, які закликають українську владу забезпечити швидке та об'єктивне розслідування", – зазначив Папієв.

9 вересня народний депутат від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул заявив, що в результаті незалежного розслідування встановлено, що організаторами терористичної атаки і блокування "Інтера" є керівництво і члени партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, Арсен Аваков та Олександр Турчинов, а виконавцями - близькі помічники міністра МВС.

27 вересня депутати Європарламенту звернулися з петицією до уряду України із закликом поважати ЗМІ, в якій висловили стурбованість, що радикали, які атакували "Інтер", знаходяться під контролем високопоставлених українських чиновників і керівництва правоохоронних органів.

За даними "Опоблоку", 18 жовтня прокуратура міста Києва внесла у справу компанії "Національні інформаційні системи", яка виробляє новини для телеканалу "Інтер", додаткову кваліфікацію "терористичний акт" і направила його в Службу безпеки.