ua en ru

ГПУ: регіональні прокурори звинувачують Сакварелідзе в порушенні кодексу професійної етики

ГПУ: регіональні прокурори звинувачують Сакварелідзе в порушенні кодексу професійної етики Фото: регіональні прокурори звинувачують Сакварелідзе в порушенні кодексу професійної етики

На думку прокурорів, Сакварелідзе порушив закон України "Про державну службу"

Керівники регіональних прокуратур звинувачують заступника генерального прокурора України - прокурора Одеської області Давида Сакварелізде в порушенні кодексу професійної етики. Про це йдеться в колективному зверненні керівників регіональних прокуратур до генпрокурора, розміщеному на сайті ГПУ.

"Даючи правову оцінку таким діям, слід констатувати порушення вимог ч. 3 ст. 18 Закону України "Про прокуратуру", якою встановлено пряму заборону прокурору приймати участь у будь-яких політичних акціях, мітингах, страйках, так і вимог ч.ч. 3-4 ст. 19 зазначеного закону, якими встановлено обов'язок прокурора діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, неухильно додержуватись присяги прокурора, прокурорської етики та не вчиняти дії, які дискредитують його як представника прокуратури та шкодять авторитету прокуратури", - йдеться в зверненні.

Регіональні прокурори наголошують, що законом України "Про прокуратуру" серед основних засад діяльності прокуратури визначено верховенство права, політичної нейтральності, неухильного дотримання вимог професійної етики.

"Заклик до акції під стінами Генеральної прокуратури України з мотивів вчинення нібито впливу на його підлеглих не лише негативно позначиться на робочому процесі, авторитеті органу, але й є прямим порушенням вимог п. 3 ч. 1 ст. 16 Закону, що забороняє тиск та втручання у здійснення повноважень прокурора, ст. 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури", - йдеться в зверненні.

Також, на думку прокурорів, своїми закликами, Сакварелідзе порушено вимоги ст. 44 Конституції України, ст. ст. 5, 16 закону України "Про державну службу", ст. ст. 1, 3, 4, 16 закону України "Про прокуратуру" ст.ст. 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.

Нагадаємо, біля будівлі ГПУ сьогодні, 25 березня, відбувся мітинг за відставку генпрокурора Віктора Шокіна.

Сакварелідзе звинуватив Шокіна в зв'язку з "діамантовими прокурорами" - Володимиром Шапакіним і Олександром Корнійцем.