ua en ru

ГПУ розслідує виведення понад 4 млрд гривень з двох збанкрутілих банків

ГПУ розслідує виведення понад 4 млрд гривень з двох збанкрутілих банків Фото: Руслан Циплаков

Виведення коштів протягом 2011-2014 років з ПАТ "Південкомбанк" та ПАТ "Терра банк" стали причиною їх неплатоспроможності

Генеральна прокуратура розслідує виведення понад 4 млрд гривень із двох збанкротілих банків. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Зокрема, слідчі заявляють про те, що виведення зазначеної суми протягом 2011-2014 років з ПАТ "Південкомбанк" та ПАТ "Терра банк" стали причиною їх неплатоспроможності.

Власником обох фінансових установ був бізнесмен Руслан Циплаков.

Розкрадання зазначених коштів здійснено шляхом укладення низки сумнівних кредитних договорів з фіктивними фірмами, які прямо або побічно були пов'язані з власниками та керівниками зазначених банківських установ.

В даний час слідством доведено факти розкрадання належать ПАТ "Терра банк" 360 млн гривень. Фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні розкрадань грошових коштів банків в особливо великих розмірах.

За даними ГПУ, до складу злочинної організації також входили інші власники та керівництво ПАТ "Терра банк" та керівники ряду юридичних осіб, які для створення видимості забезпечення кредитних зобов'язань надавали в заставу банку майно, вартість якого в сотні разів завищена, або взагалі не належала залогодавцям.

Після проведення обшуків п'ятеро фігурантів справи оголошені в розшук, а щодо двох членів організації судом вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, в НБУ розповіли, як виводилися 16 млрд гривень ПриватБанку в ніч перед націоналізацією.