ua en ru

ГПУ визначила компанію Курченка СЄПЕК як злочинну організацію

Генеральна прокуратура визначила компанію бізнесмена Сергія Курченка СЄПЕК як злочинну організацію.

Генеральна прокуратура визначила компанію бізнесмена Сергія Курченка (на фото) СЄПЕК як злочинну організацію. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Встановлено, що група осіб у складі кількох десятків чоловік з метою створення злочинної організації утворили групу компаній СЄПЕК, до складу якої входили суб'єкти підприємницької діяльності, фіктивні підприємства, а також нелегальний адміністративний апарат в складі ряду департаментів органів центральної виконавчої влади, які контролювали вчинення злочинів", - йдеться в повідомленні.

Також встановлено, що зазначена злочинна організація з 2009 р. по лютий 2014 р. організувала і здійснила реалізацію на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу, призначеного для потреб населення. Реалізацію проводили підконтрольним підприємствам для власних комерційних потреб за заниженими цінами, різниця такої ціни в порівнянні з ринковою вартістю склала близько 1 млрд грн. Завдану державі шкоду від діяльності злочинної організації становить понад 3 млрд грн.

В лютому 2014 р. переважна більшість членів СЄПЕК виїхало за межі України, де вони ховаються від органів слідства.

В даний час слідством арештовані активи - грошові кошти, рухоме чи нерухоме майно - на суму понад 2 млрд грн. Приймаються заходи до встановлення інших активів угруповання, які знаходяться за кордоном.

На сьогодні слідством 4-м членам угруповання винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 255 (участь у злочинній організації), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. ст. 191 і 364 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Всі особи, яким винесено повідомлення про підозру, зараз знаходяться в міжнародному розшуку.

Нагадаємо, 14 серпня стало відомо, що Господарський суд Києва заарештував кошти та майно Східно-європейської енергетичної компанії (СЄПЕК) і футбольного клубу "Металіст", що належать бізнесменові Сергію Курченку. Відповідне рішення від 15 липня 2014 за позовом ТОВ "Інтертрансгрупп" оприлюднено у Єдиному реєстрі судових рішень України.