ua en ru

ГПУ розшукує двох підозрюваних у блокуванні роботи держреєстрів

Генеральна прокуратура України (ГПУ) оголосила в розшук двох посадових осіб, які підозрюються у причетності до блокування роботи державних реєстрів.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) оголосила в розшук двох посадових осіб, які підозрюються у причетності до блокування роботи державних реєстрів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 361 КК України за фактами розтрати майна Державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України та несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем та комп'ютерних мереж", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Встановлено, що в результаті такого втручання відбулося блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації, що призвело до припинення функціонування 12 Державних та Єдиних реєстрів інформаційної мережі Мін'юсту.

В ході розслідування на підставі зібраних доказів складено повідомлення про підозру двом службовим особам.

Враховуючи, що зазначені особи ухиляються від слідства, вони оголошені в розшук.

Нагадаємо, 1 жовтня 2013 р. в Україні був тимчасово припинений доступ до єдиних та державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України. При цьому джерела серед нотаріусів відзначали, що держреєстри не працюють через зміну керівництва Держінформ'юсту.

Слід зазначити, що за тиждень до збою системи в ДП дійсно відбулася зміна керівництва. За даними сайту Мін'юсту, 24 вересня колективу держпідприємства був представлений новий директор - Леонід Богданов, який до свого призначення очолював ДП "Судовий інформаційний центр".

Як відомо, у віданні ДП "Інформаційний центр Міністерства юстиції" знаходяться 18 реєстрів, серед яких: єдині державні реєстри виконавчих проваджень, нормативно-правових актів, спадковий реєстр, держреєстри актів цивільного стану, речових прав на нерухоме майно, баз персональних даних, єдиний реєстр довіреностей та інші.