ua en ru

ГПУ скерувала до суду звинувачення проти екс-глави УЦОЯО Лікарчука

ГПУ скерувала до суду звинувачення проти екс-глави УЦОЯО Лікарчука Фото: колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук під арештом

У 2014-2015 роках слідство встановило завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а загалом від 2008 року - близько 2000

Генеральна прокуратура України направила 27 липня до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігоря Лікарчука, його двох заступників і ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), привласненні і легалізації коштів держбюджету і Американських рад з міжнародної освіти за цілою низкою статей Кримінального кодексу України. Про це сьогодні повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

Як зазначається, справу проти Лікарчука порушено за

  1. частиною першою статті 255 (створення злочинної організації),
  2. частиною четвертою статті 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією),
  3. частиною п'ятою статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
  4. частиною четвертою статті 28, частини другої статті 205 (фіктивне підприємництво),
  5. частиною четвертою статті 28, частини третьої статті 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї),
  6. частиною четвертою статті 28, частини другої статті 366 (службове підроблення),
  7. частиною четвертою статті 28, частини третьої 3 статті 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

ГПУ скерувала до суду звинувачення проти екс-глави УЦОЯО Лікарчука

"Завищення результатів ЗНО дало незаконні переваги в доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників, і обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право", - йдеться в повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в 2006 році з метою подолання корупції у вищих навчальних закладах при зарахуванні абітурієнтів Кабмін створив Український центр оцінювання якості освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

У 2007-2008 роках УЦОЯО розроблено програмне забезпечення, яке використовується на всіх етапах проведення ЗНО з 2008 року і захищає всі етапи проведення тестування від зовнішнього втручання.

ГПУ скерувала до суду звинувачення проти екс-глави УЦОЯО Лікарчука

"Водночас керівництвом УЦОЯО з метою особистого збагачення і кар'єрних міркувань у 2008 році створена злочинна організація, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп'ютерні системи", - додали в прес-службі ГПУ.

Так, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року - близько 2000.

При цьому в ході досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінки посадових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, а також більшості працівників УЦОЯО, оскільки, як стверджує ГПУ, "майже всі протиправні дії здійснювалися керівництвом Центру".

В даний час завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, присвоєння і легалізації ній бюджетних коштів в сумі понад 4 млн гривень і завищення результатів ЗНО в 2014-2015 роках.

ГПУ скерувала до суду звинувачення проти екс-глави УЦОЯО Лікарчука

"Генеральною прокуратурою України забезпечується відновлення прав потерпілих, за результатами чого вже відраховані 26 студентів, які подали недостовірні дані про результати ЗНО, і відповідні документи направлені до вищих навчальних закладів ще відносно 174 осіб", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Матеріали досудового розслідування щодо завищення результатів ЗНО в 2008-2013 роках виділено в окреме провадження, після завершення якого їм буде дана правова оцінка і вирішено питання про відповідальність осіб, які подали недостовірні дані про ЗНО в 2008-2013 роках (анулювання виданих їм дипломів, повернення ними коштів до бюджету, відновлення прав потерпілих).

Нагадаємо, 1 липня Печерський райсуд Києва призначив колишньому директору УЦОЯО Ігорю Лікарчуку запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.