ua en ru

ДПС планує до 2018 р. побудувати систему охорони держкордону з урахуванням військових загроз

ДПС планує до 2018 р. побудувати систему охорони держкордону з урахуванням військових загроз Фото: Віктор Назаренко

Також планується організація спільної оперативної охорони кордону разом з ЄС

Державна прикордонна служба України (ДПС) планує побудувати систему охорони держкордону на східному і південному ділянках з урахуванням як реальних, так і потенційних військових загроз до кінця 2017 року. Про це в інтерв'ю парламентській газеті "Голос України" заявив голова ДПС України Віктор Назаренко.

"Службу будемо реформувати поетапно. Зокрема, на першому етапі (до кінця 2017 року) планується побудувати систему охорони державного кордону на східному і південному ділянках з урахуванням як реальних, так і потенційних військових загроз. Це передбачає істотне збільшення щільності їх охорони, створення системи інженерних споруд, зменшення ділянок відповідальності діючих і розгортання нових підрозділів з відповідною інфраструктурою, модернізацію системи висвітлення надводної обстановки, технічне переоснащення, оновлення складу Морської охорони та парку авіаційної техніки тощо", - заявив він.

Крім цього, за словами Назаренка, планується організація спільної оперативної охорони кордону з державами-членами ЄС.

"Це спільні контроль і патрулювання, обмін інформацією, аналіз ризиків, співробітництво оперативних органів. Велику увагу буде приділено підвищенню боєздатності ДПСУ шляхом вдосконалення системи комплектування особовим складом, модернізації всіх технічних засобів і формування сучасної системи логістики", - зазначив він.

Назаренко підкреслив, що на даному етапі ДПС "відшліфовує" свої відомчі документи: Стратегію розвитку Державної прикордонної служби України та Державну цільову правоохоронну програму "Облаштування та реконструкція державного кордону" на період після 2015 року.

"Вони передбачені планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, і нам в цьому активно допомагають експерти Консультаційної місії ЄС для сприяння реформі сектору громадської безпеки в Україні (EUAM Ukraine). Цими документами визначені основні цілі та завдання Держприкордонслужби до 2020 року та шляхи їх вирішення. В кінцевому підсумку ми повинні мінімізувати загрози прикордонної безпеки і забезпечити готовність держави до охорони майбутніх зовнішніх кордонів ЄС", - зазначив глава ДПС.

Нагадаємо, Держприкордонслужба України готова до загострення обстановки на Донбасі.